Cronologie arădeană – 9 iunie

1767 – A fost sfinţită cu mult fast Mănăstira franciscană Maria – Radna (Lipova). Complexul de clădiri a fost edificat în mai multe etape, începând cu 1651, de către Ordinul călugărilor franciscani. Construcţia bisericii a fost finalizată după 26 de ani, remarcându-se azi, prin altarul din marmură de Carrara, pe care este aşezată icoana Sfintei Maria. În spatele altarului se află pictura Buna Vestire de I. Roskovics. Tabloul Gnadenbild, care îşi are originea de prin 1650 la o tipografie din nordul Italiei, ajungând la Radna, în 1686, printr-o donaţie.

Mănăstirea Maria Radna

1846 – S-a născut la Şepreuş (judeţul Arad), dintr-o familie de plugari, Mihai Veliciu, avocat, om politic român, memorandist, preşedinte al Partidului Naţional Român în părţile Aradului. Caracterizându-l, Vasile Goldiş aprecia că, nimeni ca el n-a ştiut răscoli în sufletul ţăranului român conştiinţa naţională şi simţul de demnitate al neamului nostru.

Bustul lui Mihai Veliciu din Șepreuș (sculptor Mihai Păcurar)

1929 – A avut loc în faţa Palatului Cultural, festivitatea de dezvelire a busturilor lui A.D. Xenopol şi George Coşbuc, creaţie a sculptorului Gheorghe Groza din Moneasa. Cinstindu-le numele şi opera, arădenii au ridicat în memoria acestor titani ai culturii naţionale monumente, pe care le-au aşezat, în unul din cele mai centrale şi pitoreşti locuri ale oraşului – de o parte şi de alta a somptuoasei intrări în Palatul Cultural. La impresionanta serbare culturală organizată cu acest prilej a conferenţiat prietenul lui G. Coşbuc, profesorul G. Bogdan Duică, cel dintâi spirit critic care i-a pătruns şi înţeles opera, care, alături de Ioan Slavici i-a încurajat începuturile literare. Sculpturile modelate de Gheorghe Groza, câştigătorul concursului lansat de municipalitate, au fost turnate în bronz la turnătoria V. Răşcanu din din Bucureşti, fiind folosit bronz din ţevi de tun, de prima calitate.

Bustul lui A.D. Xenopol (sculptor Gheorghe Groza)

Bustul lui G. Coșbuc (sculptor Gheorghe Groza)