Cronologie arădeană – 9 martie

Calendarul popularSe bate pământul cu ciomegele pentru trezirea primăverii și se aprind focuri în curți pentru a se dezgheța pământul și pentru apărarea rituală de pârjol a gospodăriei. Se deschide pământul pentru ieșirea șerpilor, iar insectele revin la viață. Începe sezonul agricol, apicol și pastoral.

1837 – S-a născut la Biled (Timiş), Lambert Steiner, muzician, organizator de orchestre, care a concertat cu formaţiile sale, pe trei continente. Nu se cunosc detalii privind studiile muzicale a acestui fiu de cismar. Se ştie doar că în 1858, Lambert Steiner, în vârstă de 21 ani, şi-a constituit prima sa orchestră, care s-a bucurat în scurtă vreme de un succes remarcabil.

Sântana

Chemat la Sântana în 1870 ca şi capelmaistru, a înfiinţat o orchestră asemănătoare, care în urma turneelor muzicale efectuate în ţările Europei a devenit celebră. Drept urmare, în 1877, a susţinut un concert pentru Wilhelm I – regele Prusiei, iar doi ani mai târziu, pentru Franz Josif – împăratul Austro-Ungariei. În urma turneelor din Statele Unite şi Africa de Sud, numele său a fost înscris în Cartea Recordurilor (1998), ca singurul capelmaistru care a susţinut concerte pe trei continente.

1941 – Printr-un Decret-Lege, semnat de Conducătorul Statului Român, general Ion Antonescu, au fost înființate opt Inspectorate Regionale de Poliție, Aradul fiind arondat la cel din Timișoara alături de județele Severin, Timiș, Bihor și Caraș.

1953 – A avut loc la Moscova, cu un fast deosebit, înmormântarea lui Iosif Vissarionovici Stalin (1879-1953), militant al mişcării comuniste ruse şi internaţionale, trupul său mumifiat, fiind depus în Mausoleul lui Lenin şi păstrat acolo, până în 1961, când după destalinizare a fost îngropat lângă zidul Kremlinului. La Congresul al XX-lea al PCUS (1956) activitatea lui a fost considerată drept criminală, iar politica stalinistă de cult al personalităţii personale, drept una greşită.

Prima publicare: 2020-03-09 @ 06:56