Crucea lui Mihailo Nețin

Monument cruciform ortodox ; Gai, în faţa Bisericii Ortodoxe Sârbe Schimbarea la Față; Marmură albă; Autor Fraţii Rosza; 1925.

În fosta Piaţă Sfântul Ioan, azi strada Ştefan Teneţchi, la aproximativ 15 m spre vest de Biserica Ortodoxă Sârbă cu hramul Schimbarea la Față din Gai, pe direcţia turnului-clopotniţă, pe un teren viran, gazonat natural, se află o Cruce din marmură albă, ctitorită în 1925 de Mihailo Nețin și cioplită de Fraţii Rosza. Monumentul, lipsit de elemente decorative, este format din trei segmente de dimensiuni diferite: crucea (168/90/20 cm) cu braţele treflate, fixată pe un soclu (stilobat) inscripţionat în partea de vest.

Textul, scris prin incizie în limba sârbă, are în traducere următorul cuprins: Pentru Slava lui Dumnezeu şi Mântuirea neamului sârbesc, pentru muncă solidară, ridică această Cruce, Mihailo Neţin, preşedintele Consiliului Parohial, împreună cu soţia Daniţa, copiii Zoran, Bosilca, Lenca şi Duşan / anul 1925.

Monumentul este supraînălţat pe un postament din cărămidă tencuită cu ciment, cu patru trepte şi protejat cu o împrejmuire metalică, din ţeavă şi fier forjat, formând un pătrat cu latura de 2 metri .


Crucea lui Mihailo Nețin din Arad – Gai