Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan (născută Miller; 15 septembrie 1890- 12 ianuarie 1976), cunoscută mai ales sub numele de Agatha Christie, a scris romane polițiste, nuvele și piese de teatru. Celebră mai ales pentru cele 80 de romane polițiste, în principal pentru cele care le au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Marple, este considerată unul dintre cei mai importanți și inovatori autori ai genului. Alături de William Shakespeare, Agatha Christie este cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, cu peste 2 miliarde de exemplare, traduse în peste 60 de limbi. În anuol 1955, a primit „Grand Master Award”, cea mai înaltă distincție din partea Mystery Writers of America. Majoritatea romanelor sale au fost ecranizate, chiar de mai multe ori, și adaptate pentru radio și televiziune.
„Autobiografia” – Christie, Agatha
Agatha Christie a început să lucreze la opera sa autobiografică în aprilie 1950 și a terminat-o când avea în jur de 75 de ani, mărturisind ca „a sosit momentul să mă opresc. Asta pentru că am impresia că am spus tot ce era de spus despre viața mea.” Deși e o lucrare autobiografică, Agatha Christie nu s-a lăsat încorsetată de rigorile cronologiei. Frumusețea acestei cărți constă în mare parte în libertatea narațiunii, al cărei fir este dirijat după bunul plac al autoarei: meditează asupra compensațiilor vârstei înainte sau își amintește trăsături ale copilei Agatha. În același timp, nu se simte obligată să includă în relatarea sa orice amănunt sau orice întâmplare – renumita sa dispariție, de pildă. Este evident că preferă să evoce în general părțile amuzante ale existenței sale. Puțini sunt cei care pot să afirme că au avut o viață mai intensă și mai plină de culoare, iar cartea de față este, mai presus de orice, un imn închinat bucuriei de a trăi. Autobiografia, publicată în 1977, la un an de la moartea autoarei, este povestea fascinantă a vieții ei, începând cu anii copilăriei, trecând prin cele două mariaje și cele două războaie mondiale și a experiențelor de scriitoare și de participantă la expedițiile arheologice ale celui de-al doilea soț, Max Mallowan. Cartea este la fel de captivantă și de bine scrisă ca oricare dintre romanele ei. (Sursa: Autobiografia [text tipărit] / Agatha Christie; trad.: Adania Folea. ─ Ediţia I-a.- Bucureşti : Editura Rao, 2013)
Vă plac romanele scrise de Agatha Christie? Vă plac misterele? Vă plac romanele polițiste? Doriți o carte pe care să nu o lăsați din mână până nu rezolvați misterul criminalului? Vă invităm la „Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol” pentru a împrumuta din colecțiile secțiilor noastre unde regăsiți numeroase titluri din opera Agathei Christie, atât în limba română cât și în limba magiară, precum și câteva titluri în limba germană și franceză.