Despre noi

Bine ați venit!

Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad este o instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de Consiliul Judeţean Arad, aflată în slujba comunităţii. Principalele atribuţii ale acestei instituţii sunt: constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea şi conservarea colecţiilor de cărţi, publicaţiilor seriale, a altor documente de bibliotecă şi a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cercetare, educaţie sau recreere. În plus, biblioteca organizează şi derulează proiecte şi programe culturale proprii şi în parteneriat cu autorităţi şi instituţii publice, cu alte instituţii de profil sau prin parteneriat public-privat.

Dacă continuați să utilizați site-ul nostru, considerăm că sunteți de acord cu Termenii și condițiile, Politica de confidențialitate și protecția datelor personale, Politica cookie-urilor

Scurt istoric

1913 – Prima bibliotecă publică din Arad se deschide în anul 1913, odată cu darea în folosință a Palatului Cultural. Construcția în stil eclectic cu elemente decorative interioare secession a fost ridicată după planurile arhitectului arădean Lajos Szántay (1872-1961), cu scopul de a găzdui atât muzeul și biblioteca cât și filarmonica orașului. La inaugurarea sa, biblioteca publică a Aradului preia fondul de carte al Asociației Culturale Kölcsey.

1921 – Au fost donate peste 2000 de volume din biblioteca personală a istoricului Alexandru D. Xenopol de către soția acestuia, Riria Xenopol. Din acest moment, numărul volumelor din colecția bibliotecii crește mereu datorită donațiilor de carte românească din partea unor importanți oameni de cultură ai țării și a unor instituții centrale și locale. Fondul se îmbogățește cu colecțiile provenite de la: Vasile Goldiș, Iosif Moldovan, Coriolan Petranu, Orczy-Vásárhely, biblioteca Minoriților;

1951 – Biblioteca ia denumirea de Biblioteca Centrală Regională (se înfiinţează Secţia pentru copii, numită iniţial „Biblioteca regională pentru copii”);

1956 – Instituţia este numită Biblioteca Centrală Raională Arad;

1968 – Biblioteca devine Biblioteca Municipală Arad;

1974 – Instituţia se transformă în Biblioteca Județeană Arad;

1984 – După două schimbări de sediu, începând cu anul 1984, biblioteca se stabileşte în actuala clădire de pe strada Gh. Popa de Teiuş, la numărul 2 – 4.

1995 – Biblioteca primeşte numele pe care îl poartă astăzi, Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol” Arad. La 4 aprilie 1995 au fost sărbătorite, pentru prima dată la Arad, Zilele Bibliotecii „Alexandru D. Xenopol”. Azi fondul de carte al Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol” însumează aproximativ 500.000 de documente. Fondul de carte de patrimoniu cuprinde 22.000 de volume (în limbile latină, maghiară, franceză, germană, română, italiană, engleză, greacă, ebraică), 646 de manuscrise şi 23 de incunabule.

2013 – În 2013 a început procesul de digitizare al periodicelor arădene, peste 50 de ziare și reviste în limba română, maghiară și germană și care acoperă o perioadă de peste 150 de publicistică arădeană, 1839 – 2006.

2020 – Biblioteca digitală (accesibilă online din 2015) este reorganizată în 6 categorii tematice (Periodice, Muzică, Monografii, Literatură, Istorie și Colecții speciale) cu o nouă interfață grafică și motor de căutare. Baza de date a Bibliotecii digitale subsumează aproape 30000 de documente electronice, majoritatea trecute prin proces OCR, dintre care peste 28000 de periodice. De asemenea, este dezvoltată aplicația de mobil care reunește toate serviciile online ale bibliotecii.