Dicționarul comorilor culinare locale.-Arad: Gutenberg Univers, 2020
În anul 2019, directorul Bibliotecii Județene ”Alexandru D. Xenopol” Arad de atunci, dl. Doru Sinaci, venea cu o propunere de tipăritură mai puțin obișnuită pentru noi bibliotecarii, chiar și pentru cei care aveau deja o anumită experiență în editarea unor cărți legate de documentele regăsite în gestiunea instituției.
Propunerea se referea la alcătuirea unui dicționar culinar al județului Arad, cu extindere în zona vestică a României, o carte de bucate cu o structură mai riguroasă, organizată alfabetic, dar și pe sortimente culinare.
Proiectul era preluat de la Consiliul Județean Arad și titlul lui complet suna astfel: ROHU-204 Probleme comune, soluții comune- îmbunătățirea cooperării între administrațiile publice ale județelor Arad și Bekes.
Scopul său era unul de intersecție și colaborare între culturile, fie ele și culinare, ale celor două țări vecine și cu o istorie comună: România și Ungaria.Un proiect transfrontalier, deci.
Proiectul a fost primit cu un pic de reținere, tocmai pentru faptul că nu mai lucrasem niciunul din echipa ce se prefigura la o astfel de tipăritură, nu eram niciunul specialiști în gastronomie, iar scrierea lui necesita muncă serioasă împărțită în mai multe etape, toate solicitante.
După formarea echipei, a pornit fiecare dintre noi în căutarea unor rețete specifice locului, dacă se putea originale, vechi, din toate culturile etnice ale județului, dorința noastră fiind calitatea maximă a materialelor și a cărții.
S-a stabilit astfel echipa care îi implica pe următorii colegi: Dr. Rodica Colta, Gabriel Constantinescu, Adriana Czibula, Monika Tokacs-Mathe, Gabriel Roman, Irina Șandor și subsemnata. Coordonatorul proiectului a fost Dr. Doru Sinaci, fotografiile și designul grafic le-a realizat un veritabil artist, Marius Radu.
După 6 luni de căutare, redactare și de corectură a textelor, de concepție a cărții, dar și de preparat fiecare rețetă, de gustat și de pregătit estetic pentru fotografiere, s-a născut Dicționarul, care spune în argument:
”Dragi cititori, cartea pe care o țineți în mână este rezultatul unei colaborări fructuoase dintre bibliotecari, bucătari, patiseri și un fotograf. Această publicație (…) ne introduce în gastronomia regiunii Aradului multicultural.”
Cele 112 rețete cuprinse în Dicționar se remarcă prin simplitatea, prin vechimea și atmosfera rustică pe care o recompun. Rețete foarte vechi ale bunicilor și străbunicilor noștri, păstorești, de post sau de dulce, aperitive și salate, supe, ciorbe și zămuri, feluri principale și sosuri, dulciuri, specifice grupurilor etnice ale regiunii de vest a României, Aradului. Mămăliguța stă alături de Balmoș, de Draniki cu cartofi, Friptura țigănească, Ghiveciul bulgăresc, Mititei, Orezul sârbesc, Rulada ucraineană de pui, Varza bavareză, Tocănița Pljeskavica cu cârnați și tărhană, etc.
După felul de mâncare reprezentat, aperitiv sau fel principal, rețeta se prezintă cu o culoare anume, ușor de găsit la Index.
Fiecare rețetă este însoțită de imagini artistice de mare calitate, deosebit de frumoase și vii. De asemenea, fiecare rețetă este expusă unitar, după un tipar care se repetă la fiecare fel de mâncare: o prezentare a mâncării, cu referire la originea, împrejurările în care se gătește, dar și beneficiile ingredientelor folosite, ingredientele, modul de preparare.
Pentru a păstra caracterul rețetei ce a călătorit în timp, mâncărurile nu conțin indicații privind ”temperatura coacerii sau fierberii, nu prezintă modul de servire, nu specifică numărul de porții, nu folosesc condimente sofisticate și nu necesită aparatura unei bucătării moderne.” (Argument)
Rețetele pot fi astfel gătite și de cei cu bucătării mai nepretențios dotate.
Cartea de bucate are o apariție și un conținut de excepție, pe care îl puteți admira și dvs.
Vă invităm să o răsfoiți și să încercați cât mai multe rețete!
Pofticioșilor, poftă bună!