Die Mode der Frau – 1795-1900

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii,  Secția Colecții Speciale a Bibliotecii Județene „ A. D. Xenopol”  vă invită la o incursiune virtuală în lumea modei secolelor 18 -19. Pe rafturile secției noastre se găsește o „revistă” de modă a acestei perioade. Este mai degrabă o mapă – album  cu planșe volante litografiate, colorate manual, grupate pe criteriu cronologic în patru fascicole: 1795-1821, 1820-1845, 1845-1870, 1870-1900.

241

Inedita „revistă ”de modă poartă titlul Die Mode der Frau aus drei Jahrhunderten 1795-1900 a fost publicată la Hamburg în editura lui Johannes Asmus la începutul anilor 1920.

Mapa are un design deosebit, fiind realizată din carton gros învelit în hârtie înflorată. O panglică vișinie de mătase leagă cele două coperte și cotorul.

Pe interiorul primei coperte se află o dedicație manuscrisă în limba germană:

Meinem lieben Schwesterchen zum Weihnachten 1927. Georg” (Iubitei mele surioare cu ocazia Crăciunului din 1927. Georg)

Pe versoul coperții din spate cât și pe dosul fiecărei planșe a fost aplicat un ex – libris – ștampilă „Bedreag Gheorghe Arad”.

Fiecare epocă cu moda ei. Omul a utilizat veșmântul încă din cele mai vechi timpuri ca mijloc de înfrumusețare colorându-l, dându-i forme din cele mai diverse folosindu-se de materiale, corsete, pălării, panglici, pene, dantele etc. în vederea remodelării corpului în mod artificial.

Aristocraţii au fost cei care au impus moda, ei reprezentau un exemplu în materie de gust și rafinament.

Stilul vestimentar s-a schimbat în funcţie de evenimentele sociale, politice sau religioase, oscilând între practic, simbolic şi estetic într-o lume în care informaţia nu era atât de accesibilă ca acum.

Datorită accesului limitat la produse de tipar, moda era promovată de așa numitele „poupées de mode” cunoscute ca păpuși Pandora.

Primele păpuşi din lemn, ambasadoare ale modei în Europa, datează din Franţa secolului al XIV-lea, când familia regală le trimitea altor curţi nobiliare europene. Documente din anul 1321 menţionează faptul că regina Franţei i-a trimis suveranei din Anglia drept cadou păpuşi din lemn, îmbrăcate cu haine de ultimă modă.” (https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cine-aduce-moda)

Mai târziu, moda vremii putea fi dedusă din picturi sau gravuri.

În 1590 apare prima publicație cu tematică vestimentară, o enciclopedie numită De gli Habiti Antichi e Modérni di Diversi Parti di Mondo. Autorul ei, Cesare Vecellio, un pictor italian, ilustrează o gamă variată de costume, din Antichitate şi până în vremea lui Shakespeare. 

 În 1672 a apărut în Franța prima revistă de modă realizată de către publicistul Jean Donneau de Visé: „Le Mercure galant”. Avea un singur defect: primele numere nu erau ilustrate.

La scurt timp, în 1693, apărea la Londra „Ladies’ Mercury”, dedicată exclusiv sexului frumos. Apoi, din 1779 apare la Paris „Gallerie des modes et costumes francais” cu gravuri reprezentând moda vremii.

În spațiul german apare în 1786 la Weimar un magazin ilustrat ”Journal der Moden”  în care apar și gavuri cu temă vestimentară.

Din puținele date pe care le deținem îi putem aminti pe gravorul ceh, Václav Hollar (1607-1677) și pe pictorița de origine franceză Héloise Leloir (1819-1873) ca fiind creatori de ilustrații de modă în trecut.

Adriana Czibula

Tokács-Máthé Mónika

Albumul poate fi răsfoit în format digital aici:

https://digital.bibliotecaarad.ro/s/colectii-speciale/item/175302

Webografie:

https://octo.blog.hu/2012/02/05/hogy_nezett_ki_az_elso_divatlap

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cine-aduce-moda

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/multunk/mit-olvastak-a-nok-a-glamour-elott/

https://hu.eferrit.com/noi-divat-a-17-szazadban/

https://galeriasavaria.hu/en/termekek/reszletek/kep-grafika/3775071/Francia-antik-acelmetszet-kezi-szinezessel-antik-divat-nyomat-Heloise-Leloi