Din conul de umbră: Ion Hobana

“Iar pulberea de stele se răsfrângea – superbă făgăduință – în oglinzile mării.

( Ion Hobana – Lumea tăcerii)”

Ion Hobana (25.01.1931, Sînnicolau Mare – 22.02.2011, București), pseudonimul lui Aurelian Manta Roșie, a fost un prozator, eseist, antologator și critic literar specializat în analizarea literaturii științifico-fantastice.

A debutat în anul 1955 în revista Știință și Tehnică cu povestirea SF Glasul mării.

„După o serie de lucrări pentru copii și tineret, cinci volume de versuri și un roman, Sfârșitul vacanței, s-a dedicat cu precădere literaturii SF.” (Sorin Hobana)

Dintre scrierile sale amintim: Centru înaintaș (1954); Petrică și ceasul vrăjit, (1957); Ultimul văl, (1967);(1988) Caleidoscop,(1958); Sfârșitul vacanței, (1960); Ultimul văl, (1967); Orar de vacanță, (1962); Oameni și stele, (1963); Vârsta de aur a anticipației românești, antologie, (1969); Horea, poem, (1974); Odiseea marțiană, maeștri anticipației clasice, antologie, (1975); 20 000 de pagini în căutarea lui Jules Verne, (1979); Un fel de spațiu, (1988); Călătorie întreruptă, (1989); Un englez neliniștit. H.G. Wells și universul SF, (1996); Triumful visătorilor (1998); ș.a.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Société Européenne de Culture, H.G. Wells Society, Centre International Jules Verne și Associazione Internazionale per gli Studi sulle Utopie lui Ion Hobana i s-au decernat următoarele premii pentru întreaga sa activitate de creație în domeniul literaturii SF: Marele Premiu al Ministerului Culturii și Artei din Polonia (1973), urmând Premiul Special Aripile de aur ale fanteziei (1980) și Premiul World SF (Brighton, 1984).

”Ion Hobana a fost cîteva decenii identificat cu science ficțion-ul în mentalul colectiv românesc, imaginea și vocea sa singularizîndu-l în aparițiile sale televizate și radiofonice. Totuși, tipul de conținut al exegezei sale, aflată permanent în căutarea epuizării subiectului prin documentare, pare că nu rezistă la noile moduri de stocare a informației din era Internetului. Pentru un cititor atent, însă, Ion Hobana are ce să îi aducă nou și astăzi, dincolo de analiza elaborată într-o foarte elegantă limbă română, deoarece non-ficțiunea sa a avut permanent și o dimensiune speculativă, interogativă, indiferent de subiectul ales. Ion Hobana nu a fost un simplu arhivar capabil de mari inventare, ci o minte sintetică și un generator de idei care a știut să utilizeze perfect băncile de date ale erei tiparului și a reușit, pentru ultimele cărți, să folosească instrumentele erei Internetului, conștient fiind de impactul pe care acestea le vor fi avut inclusiv asupra scrierilor lui mai vechi. De aceea, cred că este prea curînd să emitem verdicte asupra relevanței operei sale și sfătuiesc cu căldură noile generații de cititori de fantastică din România să includă pe lista de lecturi volumele sub semnătura lui Ion Hobana.” (www.observatorcultural.ro)

Vă invităm la secția Împrumut Carte pentru Adulți pentru a împrumuta volumele scriitorului Ion Hobana.