Dragoste la prima lectură de Ziua Națională a Lecturii

Lectura publică poate aduce dragoste la prima lectură, dacă alegem cărțile potrivite, iar în cadrul unui parteneriat, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Școala Gimnazială „Adam Muller Guttenbrunn” din comuna Zăbrani, Biblioteca Comunală Zăbrani, Asociația Synchro ART și Întreprinderea Socială Fototeca, a fost urmărit acest scop. Abandonul școlar și analfabetismul pot fi combătute prin încurajarea copiilor și tinerilor la lectură.

„Cărțile sunt vii!”, acest lucru l-au descoperit copiii de la clasele I-VIII din Școala Gimnazială „Adam Muller Guttenbrunn” din comuna Zăbrani, sat Chesinț. Cărțile sunt de foarte multe feluri, pot scoate sunete, pot conține imagini în mișcare formate prin mecanisme de iluzie optică, pot avea tot felul de imagini ascunse la prima vedere de către cerneala specială prin care sunt redate, se pot transforma în jucării, pot avea dimensiuni foarte diferite decât ceea ce știm noi de obicei și cel mai important datorită ingineriilor în hârtie, pot ascunde între paginile lor castele, clădiri, nori, pădurii și tot felul de alte lucruri magice, care să ne încânte la deschiderea lor.

Elevilor li s-au lecturat cărțile „Negustorul de fericire” scrisă de Davide Cali și ilustrată de Marco Soma, apărută la editura Signatura, și „My name is not refugee” scrisă și ilustrată de Kate Milner. O carte despre prețul fericirii și o alta despre sentimentele care ne invadează sufletul în cazul în care am fi nevoiți la rândul nostru să devenim refugiați. Viața ne poartă prin tot felul de experiențe, noi ne dorim să oferim elevilor oportunitatea de a descoperii lumi întregi de experiențe, informație și refugiu pe care-l pot găsi în lectură.