Autor a numeroase monumente decorative şi conceptuale, Dumitru Şerban (cadru didactic universitar, sculptor, n. 1948, Gura Ialomiței, studii artistice IAP București, 1977) a ridicat în spaţii largi, uriaşe volume, cioplite în piatră şi lemn sau impresionante structuri metalice. Sunt semne ale umanului care generează meditaţii calme şi subtile.
În Căsoaia a lăsat două lucrări monumentale:
Piatră de hotar
1979, calcar de Podeni – Cluj, 340/170/105.
Compoziţia lui Dumitru Şerban, întitulată Piatră de hotar este înscrisă pe două feţe într-o lucrare columnară cioplită geometric. Una dintre ele se prezintă ca un goldreptunghiular protejat de o streașină masivă, cealaltă, este dominată de relief alcătuit din cuburi aliniate asemenea unor denticuli din rhitectura decorativă. Nu trebuie căutate sensuri ascunse pentru fiecare din aceste reprezentări, ele fiind menite să marcheze, prin două verticalităţi izbucnite dintr-un soclu comun, ambivalenţa unei limite de proprietate. Fiecare latură are personalitatea ei prin orientare, structură şi volumetrie.
Praznic
1983, calcar de Viştea – Cluj, 460/240/150. Prezenţa pietrei așezate direct pe sol, cu dimensiunile simbolice unui cuptor de copt pâine cu forme domoale, asemănătoare dealurilor din jur, care se desfășoară mai mult pe orizontală, este ușor de descifrat. Ea poartă sensuri clare, către casă, familie şi ospeţia comunităţii, care te invită la o masă tradițională de praznic.