Enervant 24.2-Gheorghe Schwartz

Proza de sâmbătă

Cafeaua aceea a durat o oră și jumătate, timp cât Maestrul a avut destul răgaz să facă apropouri la cât de nepotrivită este compania lui Eduard Portal. Mai ales într-un loc public duminică seara… „Edi se plimbă pe sârmă, i-a atenționat, și când va cădea, va trage după el și pe alții. Eu v-o spun ca vechi prieten. Ce nevoie aveți de o încurcătură cu un asemenea individ?” Le-a spus toate astea printre altele, dar era evident că Portal era adevăratul subiect. La un pahar de coniac, Gustav și cu Rudiger au ajuns să se tutuiască. „Eu n-am îndrăznit cu Maestrul…” a spus Comisarul. „Cu Gustav!” l-a corectat Maestrul.

După o oră și jumătate, însuși directorul a coborât la Reanimare, a vorbit cu Doamna Budy-Kolbar, s-a uitat îndelung la rezultatele analizelor proaspete, i-a făcut câteva recomandări, după care i-a dat voie soțului să-și ducă consoarta acasă. Pe coridor, părinții au aplaudat-o pe Doamna profesoară și i-au urat multă sănătate. De undeva au apărut și câteva buchete de flori, iar Doamna Budy-Kolbar a insistat ca Doamna Propp să vină cu mașina lor. „Nu, a spus Doamna Propp, te duc eu cu mașina mea!”. Maestrul a rămas cu Directorul și cu părinții și le-a spus că lucrul cel mai înțelept este să se uite cât mai repede incidentul, de parcă nici n-ar fi avut loc și doar nota scăzută la purtare a elevului Alexandru Egmond să fie satisfacția suficientă pentru partea vătămată…, vreau să spun pentru Doamna profesoară. Pe urmă, i-a luat la o parte pe părinții lui Alexandru și le-a spus că a fost foarte dificil să-l salveze de la exmatriculare, „Vă dați seama? Ar fi pierdut anul…” s-a tânguit mama răzvrătitului. Nu, nu trebuie să-i fie recunoscători Maestrului, dar să-și țină mai din frâu odrasla. (Domnul Egmond este proprietarul celei mai mari firme de mobilă din regiune, iar Alexandru este singurul său moștenitor.) „Să-l țineți în frâu, repetă Maestrul, dacă se mai întâmplă, nu cred că-l voi mai putea salva nici chiar eu.” Urmări:

1. Pe Alexandru, părinții săi n-au reușit să-l țină în frâu, Maestrul Doctor Gustav R. Propp a refuzat demn orice atenție de la patronul firmei EGMOND M, dar firma EGMOND M, care avea nenumărate procese pe rol, a fost norocoasă că a putut să-l angajeze pe Marele Avocat.

2. Doamna profesoară de geografie a rămas în concediu medical până la sfârșitul anului școlar. În excursia tematică, elevii au fost însoțiți la Marea Nordului de profesorul de fizică, care era și dirigintele clasei și de directorul adjunct.

3. Elevul Alexandru Egmond a recidivat peste doar două luni, clasa s-a coalizat cu el. La sfârșitul semestrului, a fost mutat disciplinar la alt liceu. Restul elevilor din fosta clasă a XI-a C, acum a XII-a C, n-au mai pus probleme.

4. Leonora Propp se întâlnea pe ascuns cu Alexandru Egmond. Înainte de bacalaureat, cei doi s-au logodit, lucru pe care nu l-a aflat decât Fidelio. „Egmond, Leonora și Fidelio vor fi protagoniștii unei tragedii” a prorocit Fidelio.

Totuși, deznodământul fatal nu va avea loc pentru că îndrăgostiții au plecat la două facultăți diferite din două orașe diferite, iar Domnișoara Propp s-a îndrăgostit de asistentul de la cursul de literatură comparată. Distribuția beethoveniană spărgându-se, finalul trist a rămas doar în previziunea lui Fidelio.