„Eu, pensula și pânza albă” – despre vernisajul expoziției de pictură „Un univers printre culori” la Bibliotecă

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” a organizat miercuri, 14 septembrie 2022, vernisajul expoziției de pictură „Un univers printre culori” a artistului plastic amator arădean Eleonora Iluțan.

Expoziția, organizată în cadrul unui spațiu cultural inedit – Artoteca Bibliotecii arădene, întrunește un număr de 45 lucrări reprezentative, realizate în ulei pe pânză, ce prezintă o variată tematică, atât din punct de vedere coloristic, cât și prin multitudinea subiectelor abordate.

Dacă Plutarh spunea că „Pictura este poezie tăcută” sau Rembrandt afirma că „Pictura este nepoata Naturii. Este înrudită cu Dumnezeu”, cu siguranță putem susține că arta plastică este o formă de comunicare specifică, un limbaj, o oglindire a sentimentelor individuale, a concepțiilor, opiniilor, a viziunii despre lumea pe care încearcă să o surprindă în toată complexitatea ei. Această viziune a artistului plastic amator arădean Eleonora Iluțan, a fost prezentată publicului iubitor de frumos de către domnul dr. profesor Paul Krizner, care ne-a mărturisit că percepe pictura drept măreţia unei clipe, surprinsă de ochiul pictorului și materializată într-un tablou.

Un inedit mesaj a fost transmis de către d-na Monica Rodica Iacob, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Arad, care în „Cuvinte de suflet pentru Nora”, afirma că: „Eleonora Iluțan își deschide sufletul, dar și paleta de culori prin care se exprimă. Tematica: naturi statice, peisaje, florile sunt imagini ilustrate pe pânză, în manieră proprie. Elevă a Școlii Populare de Arte Vizuale din Arad, prietena mea, Nora, ni se dezvăluie cu timiditate. Prin atitudinea ei de pictor – parcă temător să se manifeste – culorile și motivele reprezentate ascund tăceri, frământări, visuri, căderi, ridicări, exprimate prin culoare, linii ușoare sau de forță, sau uneori se estompează în propria pânză, alteori doar sugerează. Nora experimentează forme și culori, asemenea copilului dornic de cunoaștere, într-un realism propriu, sugestiv și generos. Fiecare tablou al ei trebuie privit prin lumina proprie a artistei, dar poate fi privit și interpretat prin lumina privitorului, al consumatorului de artă. Posibilitățile de interpretare sunt multiple, de aceea trebuie lăsat frâu liber. Flori încântătoare, forme capricioase sau fixe, jocuri de culori, sunt manifestări ale neliniștii proprii pictoriței, care s-a abandonat în totalitate pânzei din fața sa, prezentându-se în fața noastră pe de-ntregul.”

Pictura vine să completeze în mod armonios viața și sufletul, întregind prin culoare, după mărturisea emoționată Eleonora Iluțan, „acele momente surprinse și transpuse pe pânză, momente care cer mult sacrificiu și timp. Eu, pensula și pânza albă. Urmează un univers printre culori, o călătorie către imaginea și emoția pe care doresc să o transmit”.

Iubitorii de artă pot vizita expoziția de pictură „Un univers printre culori” în perioada 12-23 septembrie 2022, în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00, în cadrul spațiului non-formal inedit de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).