Fântâna decorativă Baross Gabor (Gabriel)

Fântână decorativă, Parcul Baross Gabor (Copiilor); fier forjat, soclu din marmură; autor Janko Gyula, 1909; demontată 1955-1960.

Om politic, Ministru al Lucrărilor Publice și Transportului din Ungaria, Baross Gabor (n. Pruzsina, 1848 – d. Budapesta 1892) a îmbunătățit transportul public și pe căile ferate, navigarea pe Dunăre în segmentul Porților de Fier, implementând și alte reforme cu efecte binefăcătoare pentru economie.

La 2 august 1890 a deschis în Arad Expoziţia Universală a Ţării de Jos şi Sudul Ungariei, participând și la festivitatea de premiere. Evenimentele au fost organizate pe Malul Mureșului, în pavilioane special amenajate pe întreaga suprafață cuprinsă între Liceul Moise Nicoară și Primărie.

În semn de omagiu, unul din parcurile orașului a primit numele Baross Gabor (azi Parcul Copiilor), iar o construcție decorativă din piatră și fier forjat artistic, purtând același nume, a fost montată în 1909 la intrare. Autorul Jako Gyula, directorul Școlii de Meserii din Arad (azi Colegiul tehnic Aurel Vlaicu) s-a inspirat din forma  fântânilor cu roată, închise cu grilaj de protecție, frecvente în părțile Aradului. A fost demontată și distrusă în perioada 1955 – 1960.