Filiala „Aurel Vlaicu” – Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad

Istoric

Filiala „ Aurel Vlaicu” a  Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad poartă denumirea cartierului în care s-a deschis în anul 1984, după  așezarea bibliotecii orășenești în actuala clădire de pe strada Gh. Popa de Teiuş, la numărul 2-4. Este cea mai solicitată filială fiind prima ca număr de documente.

Reședință

Filiala ”Aurel Vlaicu” este așezată pe Calea ”Aurel Vlaicu„ , bl. Z 17, parter, la  nr. 124, pe o arteră foarte populată a cartierului.

Deține un spațiu format din  2 încăperi, 1 cameră pentru  public și 1 depozit.

Prezentare

Filiala ”Aurel Vlaicu” gestionează un număr de aproximativ 36.000 de ub-uri, care se împart pe următoarele tipuri de documente:  cărti, albume, hărți, CD-uri, cu domeniile: cărți de referinţă, religie, filosofie, ştiinţe sociale, ştiinţe exacte, medicină, sport, muzică, carte tehnică, beletristică, istorie, geografie.

Fondul filialei are caracter enciclopedic, cele mai solicitate cărți sunt beletristica: literatură universală (autori clasici, moderni și contemporani), thrillere, polițiste, SF și fantasy, cărți „de dragoste”, cărți pentru copii și adolescenți (bibliografie școlară și cărți pentru deconectare).

Serviciile bibliotecii: Înscrierea și reînscrierea utilizatorilor, Deservirea utilizatorilor prin împrumuturi cu acces liber la raft sau la cerere (autori, titluri),  Prelungirea termenului cărților, Răspunsuri la diverse solicitări de informații (orarul, site-ul și catalogul online al bibliotecii, numere de telefon, organizarea pe secții, donații, noutăți editorial achiziționate, etc.)

Acces la raft

Ca fiecare dintre filialele arădene și cea din „Aurel Vlaicu” asigură accesul liber la raft al cititorilor.

Înscrierea

Pentru înscrierea la bibliotecă, cititorul completează un formular cu datele personale.

Pe baza acestuia este luat în evidența bibliotecii și primește un card cu un număr personalizat. Costul acestuia este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi cu  gratuități pentru categorii sociale ca: veteran de război, persoane cu dizabilității, familii defavorizate.

Regulament

Un utilizator poate împrumuta maximum 3 cărți.Termenul de restituire este de 14 zile cu posibilitatea de prelungire a termenului de 2 ori. Prelungirea termenului de restituire a documentelor împrumutate se poate efectua fie telefonic, (Telefon 0257.271.151) fie  prin intermediul serviciului de chat, Rocket chat.

Catalogul online

Tot fondul de carte se află în baza de date a bibliotecii care poate fi consultată online la adresa: https://catalog.bibliotecaarad.ro, precum și prin aplicația de pe telefon, catalogul online /software Tinread, modulul OPAC pentru utilizatori.

Comunicare cu publicul

Modalitățile de comunicare sunt directe- în bibliotecă și indirecte, comunicare cu publicul prin telefon: 0257 256512,  email: [email protected], chat: https://chat.bibliotecaarad.ro/home facebook.

Alte activități ale filialei

Colaborări, parteneriate cu majoritatea liceelor, școlilor gimnaziale și a grădinițelor din zonă (Grădinița Furnicuța, Școala gimnazială ”Nicolae Bălcescu”, Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului etc.), precum și propuneri de premiere ale cititorilor fideli ai filialei, alcătuirea „Raftului scriitorilor arădeni”, cu scopul promovării creației literare și pentru studiu.

Evenimente majore ale filialei

„Noaptea albă a instituțiilor arădene” (cu lansări de carte,  iunie 2018, Vizita vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Razvan Cadar, martie 2019, Renovarea exteriorului bibliotecii, modernizarea dependintelor si a sistemului de iluminat (aprilie 2022).

Promovare

Filiala se promovează prin spoturile publicitare și prin materialele media despre autori, cărți, activitățile filialei în presa locala (NewsAr) și central (Hotnews) pe Facebook-ul filialei și site-ului Bibliotecii Județene, în revista „Ateneu Arădean” – prezentări ale filialei și recenzii de carte.

Alte modalități de promovare folosite: fluturași, semne de carte, pagina Meta (fost FB) a filialei, deschisă din 15.06.2016 – prezent https://www.facebook.com/Filiala-Aurel-Vlaicu-

Biblioteca-Jude%C8%9Bean%C4%83-Alexandru-D-Xenopol-Arad-

1173207092785037/insights/?section=navPosts, expoziții bilunare cu noile apariții editoriale, expoziții tematice, legate de autori celebri si evenimente marcante ale istoriei României.

Program cu publicul

Orarul de funcționare a filialei este:  luni – vineri, 9.00 – 17.00.

Bibliotecar

Dani Rockhoff