Filiala „Micălaca” – Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad

Istoric

Filiala „Micălaca” a  Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad poartă denumirea cartierului în care s-a deschis, ( probabil în perioada 1970-1978, cert este că o regăsim  consemnată în anul 1978) și numele fostei commune, de sine stătătoare  până la alipirea ei de  Arad, alipire care se petrece în anul 1930.

Reședință

Adresa filialei este: str. Voinicilor, bl. 246, parter (în zona pieței ”Soarelui”). Are două încăperi: sală pentru public cu acces liber la rafturi și depozitul.

Prezentare

Filiala ”Micălaca” deținute un număr de 30. 213 ub-uri. Este a 2-a  filială ca mărime, după cea din cartierul „Aurel Vlaicu”.

Fondul filialei are caracter enciclopedic, iar  tipurile  de documente sunt: cărți, dicționare, encilopedii, albume, atlase, bibliografii, monografii, DVD-uri, CD-uri. Dintre domeniile cele mai reprezentative amintim: Psihologie, Sociologie, Filosofie, Pedagogie, Economie, Drept, Istorie universală și istoria românilor, Medicină, Biologie, Critică literară etc.

Cele mai solicitate cărți sunt desigur beletristica: literatură universală (autori clasici, moderni și contemporani), thrillere, polițiste, SF și fantasy, cărți „de dragoste”, cărți pentru copii și adolescenți (bibliografie școlară și cărți pentru deconectare).

Serviciile bibliotecii

 Înscrierea și reînscrierea utilizatorilor, Deservirea utilizatorilor prin împrumuturi cu acces liber la raft sau la cerere (autori,titluri), Prelungirea termenului cărților, Răspunsuri la diverse solicitări de informații (orarul, site-ul și catalogul online al bibliotecii, numere de telefon, organizarea pe secții, donații, noutăți editoriale achiziționate, etc.)

Acces la raft

Ca fiecare dintre filialele arădene și cea din Micălaca asigură accesul liber la raft al cititorilor.

Înscrierea

Pentru înscrierea la bibliotecă, cititorul completează un formular cu datele personale.

Pe baza acestuia este luat în evidența bibliotecii și primește un card cu un număr personalizat. Costul acestuia este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi cu  gratuități pentru categorii sociale ca: veteran de război, persoane cu dizabilității, familii defavorizate.

Regulament

Un utilizator poate împrumuta maximum 3 cărți.Termenul de restituire este de 14 zile cu posibilitatea de prelungire a termenului de 2 ori. Prelungirea termenului de restituire a documentelor împrumutate se poate efectua fie telefonic, (Telefon 0257.271.151) fie  prin intermediul serviciului de chat, Rocket chat.

Catalogul online

Tot fondul de carte se află în baza de date a bibliotecii care poate fi consultată online la adresa: https://catalog.bibliotecaarad.ro, precum și prin aplicația de pe telefon, catalogul online /software Tinread, modulul OPAC pentru utilizatori

Comunicare cu publicul

Modalitățile de comunicare sunt directe- în bibliotecă și indirecte, prin telefon (0257.271.151), facebook, chat, e-mail.

Alte activități ale filialei

Filiala oranizează pentru publicul din cartier: vizite și parteneriate cu grădinițe și școli, expoziții virtuale pe Facebook-ul filialei cu ocazia unor evenimente importante și a sărbătoririi zilelor unor autori celebri (Unirea Principatelor Române, Ziua națională a României, Ziua Internațională a Femeii, Ziua copilului, Ziua lui Mihai Eminescu, Ziua lui Ioan Slavici etc.).

Promovare

Filiala se promovează prin spoturile publicitare și prin materialele media despre autori, cărți, activități, pe Facebook-ul filialei și pe site-ului Bibliotecii Județene.

Program cu publicul

Orarul de funcționare a filialei este:  luni – vineri, 9.00 – 17.00.

Bibliotecari

Mariana Dan, Zoran Gruici