Francisc (Megheș) Vinganu (1938 – 2004)

De profesie învățător, încadrat la Școala Generală din Curtici Francisc (Megheș) Vinganu, a debutat literar în 1984 la Editura Facla din Timișoara cu placheta de versuri Acolo unde Dionysos. Ca scriitor a încântat pe unii, contrariindu-i pe cei obișnuiți cu lirismul cuminte, romanțios. Poemele sale cu versuri scurte, nervos tăiate, încorporau viziuni șocante prin noutatea limbajului pus pe șotii lexicale.

S-a sfârșit din viață în 2004, fiind înmormântat în Cimitirul Catolic din Curtici. Piatra funerară, din marmură neagră, cuprinde pe ambele fațade alături de inscripții biografice, un fragment din poezia Schitul Îngerilor:

In memoriam / Francisc / Megheș – Vinganu / 1938 – 2004 / M-am adăpostit în crucea mea pustie / fără lacăte, deschisă rugăciunilor.

și

În mijlocul / oceanului / pe un val înalt / un schit, / lângă schit / au plantat / pomul vieții / într-o zi, / cu desaga plină / de rugăciuni / m-am încumetat / să plec în genunchi / în căutarea schitului / Francisc Vinganu / Schitul Îngerilor.