Franz Liszt (1811-1886)

Placă memorială;  marmură albă, text în relief ; autori arh. Alexandru Nagy – Vizitiu și Eterna Grani-Mar SRL; faţada Hotelului Ardealul ; 2011.

Mare pianist, compozitor şi pedagog ungur, Franz (Ferenc) Liszt, a fost întemeietorul şi primul preşedinte al Academiei de Muzică din Budapesta. Lucrările sale romantice, de mare virtuozitate, au lărgit posibilităţile tehnice şi de exprimare ale interpretării pianistice. A creat genuri noi ca: poemul simfonic, uvertura şi simfonia programatică, inovaţiile sale din domeniul armoniei, înfluenţându-l pe Wagner. Deşi o mare parte din viaţă a trăit la Paris, Weimar, Bayreuth şi Roma, în muzica sa se regăseşte mult tematica naţională de inspiraţie populară, aşa cum sunt cle 19 rapsodii ungare pentru pian sau poemul simfonic Ungaria.

Franz Liszt, a ajuns la Arad, cu diligenţa, în seara zilei de 7 noiembrie 1846, fiind întâmpinat cu fanfara Infanteriei din Cetate, o orchestră populară şi câteva formaţii corale. A doua zi, în sala de festivităţi a hotelului Crucea Albă, a avut loc concertul în care a interpretat opt piese, acompaniat de orchestra Infanteriei din Cetate. După concert, oaspetele şi-a petrecut timpul ca invitat a patru familii arădene. Două zile mai târziu, în sala vechii Primării din actuala Piaţă Avram Iancu, a fost organizat un concert de binefacere, banii obţinuţi fiind donaţi Conservatorului de Muzică arădean.

În turneul de atunci Franz Liszt a susținut 17 concerte, deplasându-se la Timișoara, Lugoj, Sibiu, Cluj, București, Iași, bucurându-se de un succes unanim.

Pianul la care a cântat Franz Liszt, se află expus în holul Filarmonicii de Stat din Arad (Palatul Cultural).

Ceremonia dezvelirii, plăcii memoriale, fixate pe faţada Hotelului Ardealul, dedicate împlinirii a 165 de ani de la Concertul susţinut în Arad de către Franz Liszt, a avut loc marţi 8 noiembrie 2011. 

La împlinirea a 165 ani de la acest eveniment, pe fațada fostului hotel Crucea Albă, azi Ardealul, în 8 noiembrie 2011, a fost dezvelită o placă memorială din marmură albă (60/40 cm). Textul, scris în relief, are următorul conţinut: Aici a concertat în 1846 / Franz Liszt / compozitor şi pianist / Itt koncertezett 1846-ban / Liszt Ferencz / zeneszerzo es zongoramuvesz / Here performed n 1846 / Franz Liszt, / Composer and pianist / Primăria Municipiului Arad.