Hey, Google, find my favourite book! Motorul de căutare Google împlinește astăzi 23 ani!

Google Web Search aparţine companiei americane Google Inc., fondată în septembrie 1998, de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. Motorul de căutare Google oferă o metodă simplă şi rapidă de găsire a informaţiilor, în 124 de limbi, având o bază de date cu mai mult de 8 miliarde de situri web. 

Domeniul google.com a fost înregistrat pe 15 septembrie 1997, iar firma a fost înregistrată pe 4 septembrie 1998. Compania a stabilit în anul 2005 data de 27 septembrie pentru a-şi sărbători ziua.

Fenomenul Google” – Battelle, John

„Google este cel mai important motor de căutare actual. Intrând în joc mult după Yahoo, AltaVista, Excite, Lycos și alte companii pioniere, Google a venit cu o abordare radical diferită, a redefinit ideea de marketing pe Internet, a supraviețuit perioadei de recesiune a companiilor virtuale și a pornit cea mai amplă și mai disputată ofertă către public din istoria firmelor de înaltă tehnologie. Lucrarea <<Fenomenul Google >> reprezintă mai mult decât povestea, văzută din interior, a triumfului obținut de Google. Este o ilustrare a trecutului, prezentului și viitorului tehnologiei de căutare și a impactului extraordinar pe care acesta începe să-l aibă asupra culturii, marketingului, presei, întâlnirilor amoroase, pieței muncii, asupra legislației internaționale, libertăților civile și aproape asupra tuturor sferelor de interes actual. Google a devenit poarta de acces către o informare rapidă. Sute de milioane de oameni o folosesc pentru a-și satisface dorințele, nevoile, temerile, obsesiile, dând naștere la ceea ce autorul numește baza de date a intențiilor. La acestea se adaugă alte baze de date ale miilor de afaceri online, toate la un loc constituind o mină de aur pe care organizații puternice (inclusiv guverne), ar dori să și-o însușească. Pentru oricine dorește să înțeleagă cum s-a impus Google de fapt și însemnătatea unei lumi în care fiecare clic poate fi stocat în memorie pentru totdeauna, cartea de față reprezintă o lectură extrem de agreabilă și, totodată, instructivă.” (Sursa: Fenomenul Google [text tipărit] / John Battelle; trad.: Mihnea Columbeanu – Bucureşti : Editura Orizonturi, 2008)

Bineînțeles, Google reprezintă astăzi o unealtă indispensabilă, iar Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” deține o interesantă colecție de volume în format print privind istoria motorului de căutare. Prin urmare, vă așteptăm să descoperiți universul informațional și lumea online prin cuvântul tipărit: Google.