Hotelul „Ardealul” (Arad, B-dul Revoluției, nr. 98)

O clădirea emblematică pentru Arad, și plină de istorie, este Hotelul „Ardealul”. În memoria timpului, este cunoscut sub denumirea de Hotelul „Crucea Albă (Fehér Kereszt)”.

 Actuala clădire a fost ridicată între anii 1840-1841, pe locul în care s-a aflat stația de poștalioane a Aradului. Hotelul a fost până la instaurarea regimului comunist, cel mai multicultural spațiu din orașul Arad. Aici au avut loc de-a lungul timpului, o serie de întruniri politice și  evenimente culturale, organizate de către români, maghiari, germani și alte naționalități care conviețuiau în oraș. Uneori, liderii comunităților naționale, participau și ei ca și invitați la acțiunile culturale (baluri, concerte etc.) inițiate de una dintre comunitățile etnice din oraș.

Până către începutul secolului XX, hotelul a fost cel mai elegant loc de cazare din oraș, fiind dotat cu apă caldă în camere

Istoria hotelului, a consemnat prezența unor importante personaje politice și culturale. Aici au petrecut câteva ore împăratul Franz Iosif, delegația guvernului maghiar, venită la Arad pentru purta tratative cu Consiliul Național Român Central de la Arad privind viitorul Transilvaniei, în zilele de 13-14 noiembrie 1918. Aici s-a cazat și Iuliu Maniu, venit și el la respectivele tratative. Și tot aici, a stat câteva ore, generalul francez Henri Mathias Berthelot, care a vizitat Aradul în data de 29 decembrie 1918. Printre numeroșii musafiri celebri ai hotelului, amintim pe proiectantul canalului Suez Ferdinand Lesseps, compozitorii francezi Leo Delibes şi Jules Massenet, scriitorii Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Octavian Goga, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond etc.

În sala mare a clădirii, care a fost transformată în cinematograf în timpul regimului comunist, au dat concerte nume celebre, precum Franz Liszt, Johann Strauss fiul, Johannes Brahms, Pablo Casals.

În zilele noastre, Hotelul „Ardealul”, chiar dacă are această istorie fabuloasă și se află în centrul orașului, este dezafectat, proprietarii hotărând să îl pună în conservare.

Text de profesor dr. habil. Corneliu Pădurean