Iconografia monumentală a lui Fabian Gabor (1795 – 1877)

Remarcabil scriitor, traducător din limbile clasice, istoric şi om de cultură, deputat, membru al Academiei Ştiinţifice Maghiare, judecător şi administrator al Bisericii Reformate din Arad, Fabian Gabor (1795-1877), a fost un spirit viu în viaţa intelectuală arădeană, din secolul al XIX-lea.

S-a născut dintr-o familie de reformaţi, la 28 dec. 1795, la Voros Berenz în comitatul Veszprem.După încheierea studiilor în drept, a devenit consilierul familiei Bohuş din Şiria, avocat la Buda, stabilindu-se în final la Arad. A scris Monografia Comitatului Arad, volumul I fiind tipărit la Buda în 1935, cel de a II-lea rămânând în manuscris. În 1848, a fost membru al Parlamentului revoluţionar de la Budapesta, fiind ales deputat în circumscripţia Şiria. După înăbuşirea revoluţiei maghiare, a pribegit în comitatele Arad şi Bihor, fiind în final cu domiciliu forţat.

După traducerea din 1846 a lucrărilor Democraţia americanului de Tocquerville şi Pedagogia lui Heinsius, în perioada 1861 – 1865, a publicat în limba maghiară Scrisorile lui Cicero, urmate de Rhetoricum şi Philosophicum ale aceluiaşi autor (1865), balada lui Titus Lucreţius Carus, Despre natură (1870), Argonauticonul lui Caius Valerius Flaccus (1873), Jurnal de călătorie al lui Rutilius Claudius Numatianus (1874) şi o antologie cu poeziile lui Lucreţius şi Valerius (1874). Ca membru în comitetul de conducere al comunităţii calviniste (reformate), a donat mari sume de bani pentru construirea bisericii din Arad (1847-1852). În semn de omagiu, comunitatea arădeană maghiară, i-a ridicat două monumente şi o placă comemorativă.

Bustul lui Fabian Gabor (1)

Sculptură în ronde – bosse, bust; Arad, Bd. Revoluţiei, în dreptul Bisericii Evanghelice Lutherane (Biserica Roşie); Bronz , piatră; Philipp Iştvan; 1911; Demolat în 1934

În 1911, la împlinirea a 35 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Fabian Gabor, bustul său imortalizat în piatră de sculptorul Philipp Iştvan a fost aşezat pe soclu. Monumentul s-a realizat la comanda societăţii Kolcsey, prin secretarul său Szollosy Iştvan. Monumentul a fost expus într-un aranjament dendrofloricol special conceput pe Bulevardul Revoluţiei, în dreptul Bisericii Evanghelice Lutherane, (Biserica Roşie). Tot atunci a fost dezvelit bustul lui Csiky Gergely realizat de acelaşi autor. Ambele au fost demolate în septembrie 1934 (foto 2)

Placă comemorativă

Cu prilejul maniferstărilor culturale, prilejuite de împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Fabian Gabor (1995), Asociaţia Kolcsey, din Arad, a aplicat în holul Bisericii Reformate o placă comemorativă.

Bustul lui Fabian Gabor (2)

Sculptură în ronde – bosse, bust; Arad, str. Mihai Eminescu , în faţa Bisericii Reformate; bronz, andezit roşcat de Harghita; Kocsiş Rudolf; 2008.

În memoria lui Fabian Gabor, la 25 mai 2008, a fost dezvelit un alt bust în bronz, creaţie a sculptorului arădean Kocsiş Rudolf (foto 3, 4). Festivitatea a avut loc în scuarul din faţa Bisericii Reformate1, al cărei enoriaş şi administrator a fost această personalitate de seamă a Aradului, cu participarea lui Csyury Istvan, episcopul reformat de la Oradea și a oficialităților locale.

Portretul lui Fabian Gabor, a fost realizat după câteva gravuri de epocă şi pictura pictorului Balla, din colecţia Complexului Muzeal Arad. Soclul, tăiat din blocuri de andezit roşcat de Harghita, a fost conceput să facă corp comun cu sculptura, astfel încât, metalul şi piatra să se armonizeze împreună într-o lucrare de artă unitară (foto 5, 6).

1 Clădirea în stil baroc clasicizat cu elemente greceşti, a fost construită în anii 1847 – 1852, după planurile arhitectului austriac Iosepf Hoffer. Dimensiunile bisericii au fost extinse de către arh. Ludovic Szantay, cu o sală de rugăciune, deasupra căreia se află corul cu orgă. (Lanevschi, Ujj, 2008, p.17)