În jocul timpului – Lucia Bibarț

ANTOLOGIA BILINGVĂ A LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI – FILIALA ARAD, 
„ÎN JOCUL TIMPULUI – IL GIOCO DEL TEMPO”, 
PREMIATĂ LA CLUJ-NAPOCA

Pentru anul editorial 2020, conducerea clujeană a Ligii Scriitorilor Români, reprezentată de scriitorul Alexandru Florin Țene, a luat în considerare creațiile literare sosite pe adresa conducerii naționale a L.S.R. pentru jurizare până în data 24 ianuarie 2021, acestea reprezentând aproape 150 de titluri, făcându-se câte trei selecții pentru fiecare gen literar.

Cele 148 de titluri de cărți și reviste selectate au apărut sub siglele unui număr de 21 de edituri, din 16 orașe din țară.

Juriul, format din scriitorii Iulian Patca (președinte), Gavril Moisa, Voichița Pălăcean-Vereș, Ionuț Țene și Ion Constantinescu (membrii), reunindu-se în ședință, în data de 26 ianuarie 2021, a acordat premiile.

Printre producțiile editoriale premiate la secțiunea „Cartea de antologie și de cultivare a valorilor literareˮ (din 13 nominalizări) s-a aflat și Antologia bilingvă a Ligii Scriitorilor Români – filiala Arad,  „În jocul timpului – Il gioco del tempo”, apărută la editura Concordia, 2020, sub tutela și îngrijirea Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

În cadrul aceleiași secțiuni, au fost premiate și lucrările: „Ecoul singurătății. Momente din vremea pandemieiˮ, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, de Nadia Fărcaș, precum și și „Zătreni, file de legendă”, autor: Ion Nălbitorul.

Antologia româno-italiană arădeană reprezintă a doua lucrare a grupului literar condus de Lucia Bibarț, prima, „Urzeala cuvintelor”, editată în anul 2016.

Volumul „În jocul timpului – Il gioco del tempo” a apărut în condiții grafice deosebite. Textele celor 23 de membri al filialei și a invitaților lor au fost traduse în limba italiană de doamna Mara Chiriţescu, fiind ilustrate de artistul plastic Aurel Dico.

„Lucrarea se constituie într-un seismograf care indică, şi pentru cititorii italieni, «tensiunea» şi imaginea literaturii române contemporane dintr-o zonă istorică a României. Scriitorii sunt acei care  cristalizează valorile într-o adevărată lume istorică, pentru ca neamul nostru românesc, în condiţiile fenomenului de globalizare, să se integreze în devenirea culturală”, afirmă despre volumul arădean, președintele Ligii Naționale a Scriitorilor Români, Alexandru Florin Țene.

Cartea „În jocul timpului – Il gioco del tempo” reprezintă un joc creativ cu timpul, o încercare de supunere, chiar și iluzorie, a acestuia.

Lucia Bibarț – Președintele Ligii Scriitorilor Români – filiala Arad