
Cu adâncă durere în suflet, ne luăm rămas bun de la dr. Emil Arbonie, cel care va rămâne în amintirea noastră ca un om dedicat, integru și pasionat, servindu-și țara cu devotament și dedicându-se pentru păstrarea și transmiterea valorilor istorice românești.
Emil Arbonie s-a născut la 26 iunie 1950, în orașul Dej, județul Cluj, fiu al lui Constantin și Tasica. Studiile școlare și liceale le-a efectuat în localitățile Caraclău, Târgu Ocna și Sebeș-Alba, în perioada 1957-1971. A obținut Diploma de licență în Drept, la București, în anul 1978, susținând ulterior, teza de doctorat cu titlul „Călătoriile cetăţenilor români peste hotare în perioada 1918-1948. Acte şi proceduri. Studiu de caz: judeţele transilvănene”, în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, pentru care a primit distincția „Cum laude”. În perioada 1974-1999, și-a desfășurat activitatea profesională la Punctele de Control Trecere Frontieră Curtici, Nădlac și Turnu, avansând până la gradul de colonel. La finalul activității profesionale, a condus Biroul de pașapoarte al județului Arad, până la 30 octombrie 2011, când s-a pensionat anticipat.
Pasionat cercetător al trecutului, a studiat mii de dosare și informații istorice, lăsând în urma sa o contribuție valoroasă pentru cunoașterea istoriei naționale, concretizată în volume, studii și articole de specialitate. În calitate de autor a semnat șase volume: „Călătoriile românilor. Realități transilvănene (1918-1948)”, „Avocații arădeni (1975-1989)”, „Baroul Arad (1875-1990)”, „Polițiștii urbani arădeni (1929-1949)”, „Chestura Poliției Municipiului Arad (1929-1949)”, precum și volumul „Jandarmeria rurală arădeană (1940-949)”, fiind coautor și coordonator a importante apariții editoriale arădene, printre care amintim 15 volume – „Administrație românească arădeană” și 4 numere – „Analele Aradului”.
Prin echilibrul atitudinilor sale și prezența sa discretă, Emil Arbonie a fost un model de devotament și pasiune pentru istorie, lăsând în urmă o moștenire intelectuală de neprețuit.
Colectivul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, al Complexului Muzeal Arad și al Societății de Științe Istorice din România – filiala Arad, prin dr. Doru Sinaci, dr. Sorin Bulboacă și ec. Gabriela-Tatiana Gureanu, aduc un ultim omagiu celui care a fost dr. Emil Arbonie, păstrând în sufletele noastre amintirea unui om de excepție.
Condoleanțele noastre familiei îndoliate!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!