„Întoarcerea urmei” în 3 cărți semnate de Ioan Costea

Joi, 24 martie 2021, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a găzduit un amplu eveniment editorial, concretizat prin lansarea cărților semnate de Ioan Costea, „Arcașii lui Efraim” (Arad, Editura Moon, 2021), „Asasinul lui Stalin” (Arad, Editura Gutenberg Univers, 2020) și „Călugărul Sofronie de la Cioara între Intermarium și globalizarea ortodoxiei” (Arad, Gutenberg Univers, 2020). Evenimentul cultural a beneficiat de prezentările realizate de istoricul Dan Demșea, prof. dr. Antoniu Martin și dr. Doru Sinaci.
Prin volumele sale, Ioan Costea expune „firi și fapte recuperate în conjecturi și povești confruntate cu contextul istoric și cu coeziunea internă a poveștilor”, propunând și ipoteze referitoare la „geneza celor 5 movilelor de steril din Glogovăț (jud. Arad), ca rezultat al spălării aurului în șteapuri”.
Munca, pasiunea și puterea iscoditoare a autorului Ioan Costea se concretizează în mai multe volume, lucrări și eseuri, ce redau un cumul de experiențe, observații și cunoștințe ale trecutului istoric, documentate și aplicate prin complexe ipoteze ce oferă publicului cititor legături intuite sau intuitive între fenomene și acțiuni, exploatând esența, cauza sau mecanismele interne existente la un moment dat.