Anul trecut, Complexul Muzeal din Arad a organizat o expoziție retrospectivă inedită dedicată centenarului nașterii lui Ioan Popoviciu. Ea a cuprins bunuri culturale, selectate din colecția fiicei sale Maria, care au stârnit un interes deosebit prin diversitatea preocupărilor acestui om plin de energie și imaginație care a lăsat Aradului o valoroasă moștenire. Timp de patruzeci de ani și mai bine, numele său a fost amestecat în viața sportivă a țării și nu numai. Pilot cu brevet din perioada interbelică, veteran de război, sculptor și grafician, sportiv de înaltă performanță, antrenor al loturilor naționale de pistolari, președinte al Comisiei Județene și arbitru internațional de tir, Ioan Popoviciu poate fi considerat un om împlinit, Specializat în probele de pistol, a reușit în cei peste 45 ani de activitate, să pregătească un număr impresionant de sportivi, mulți dintre ei devenind trăgători de elită, campioni și recordmeni, posesori de cupe și medalii internaționale. Drept urmare, pe lângă Titlul de Antrenor Emerit, Ioan Popoviciu a fost distins în 1985 de Federația Internațională a acestei ramuri sportive, cu Medalia Jubiliară a Conferinței Europene de Tir.
Prin anii 90 ai secolului trecut, după pensionare, Ioan Popoviciu, deprins cu o viață activă, s-a dedicat cu profesionalism realizării unei colecții unice de machete din domeniul transportului: locomotive, vagoane, tramvaie, calești, automobile, autobuze, avioane. În prezent, ea se constituie într-un capitol important din istoria industriei arădene prin vagoanele căii ferate electrificate Arad – Podgoria, omnibusul Westinghouse, pus în circulație la Arad în 1908, avioanele biplan Proto construite la Astra în 1920 și altele.
S-a stins din viață în 1999 fiind înmormântat alături de alți membri ai familiei în Cimitirul Eternitatea, dar opera lui există, înscrisă în istorie, la fel de proaspătă și actuală.