Urmându-şi vocaţia de artist, sculptorul Ioan Tolan (n. Arad, 1927, studii artistice: IAP București și Sankt Petersburg), a călătorit şi a lucrat mult, bucurându-se de succese meritate. Idealul său de frumos cuprinde claritatea ideii, simplitatea formei şi vibraţia luminii, într-o permanentă întoarcere la valorile clasice. Redarea omului, încadrarea sa în istorie, alături de folosirea largă a simbolurilor au fost pasiunile sale de o viaţă. În Mulgătoarea, ca prim demers al impresionantei sale cariere artistice, Ioan Tolan, îngemănează idealul său de frumos, cu limpezimea ideii şi sobrietatea formei. Aici se obsevă bine, canoanele expresionismului clasic al statuarei sale. Ideea propusă este redată plastic cu deosebită claritate, fiind epurată de alte detalii nesemnificative. Izbânzile sale artistice sunt, mai ales, portretele realizate în piatră. În această atitudine estetică se înscriu, monumentele ridicate în memoria unor personalităţi precum: Avram Iancu, Ioan Slavici, Vasile Goldiş, Iosif Petchovschi, Isaia Tolan, Corneliu Bârsan, Ioan Suciu, Ştefan Cicio-Pop. Alegoriile Maternitate, Ţesătoarea, Cibernetica, Primăvara, altorelieful de pe frontonul Teatrului Clasic “Ioan Slavici” din municipiu, sau candelabrele Bisericii Greco-Catolice de pe strada Vincenţiu Babeş, completează fericit creaţia sa monumentală.
Un alt capitol important al neobositei sale activităţi îl constituie sculptura în lemn, remarcându-se mai ales torsurile feminine, pe care le tratează cu multă fineţe.
Cu o machetă din lemn, gips şi bronz, Ioan Tolan a câştigat în anul 2003 Premiul I la concursul pentru Monumentul Marii Uniri de la Arad. Prezent activ în viaţa socială şi culturală arădeană, membru fondator al Filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici şi cel dintâi director al Liceului de artă, Ioan Tolan a traversat deceniile, înscriidu-şi numele în tot ceea ce este durabil. În semn de apreciere a rodnicei sale activităţi, artistului arădean i-au fost acordate înalte distincţii constând din decoraţii, diplome de onoare şi premii de excelenţă: Diploma de Merit a Ministerului Culturii la 80 de ani de la Marea Unire, Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici pentru sculptură, Diploma de Onoare a Universităţii de Vest Vasile Goldiş Arad. Este din anul 2002,“Cetăţean de Onoare” al municipiului Arad, distincţie acordată pentru întreaga operă artistică. S-a stins din viață, în vara anului 2015, fiind înmormântat alături de soția sa Aurelia în Cimitirul Eternitatea. Stâlpul funerar din marmură albă, decupează în relief imaginea unei cruci, însemnată cu inscripția: SCULPTOR / TOLAN / IOAN / ȘI / SOȚIA / PROFESOARA / AURELIA / 1927-2015 / 1934-2017.