
În fiecare an, pe 8 septembrie, este aniversată Ziua Internaţională a Alfabetizării, sub egida UNESCO. Scopul principal al marcării acestei zile este promovarea alfabetizării ca soluţie optimă pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.
În 1966, Conferința Generală UNESCO a declarat data de 8 septembrie ca reprezentând Ziua internațională a alfabetizării, după ce, în anul anterior, avusese loc Conferința Mondială a Ministerelor de Eradicare a Analfabetismului, cu această ocazie fiind introdus și conceptul de „analfabetism funcțional”, făcând astfel din procesul alfabetizării un mijloc de dezvoltare și nu doar o finalitate în sine.
În 2021, tema principală promovată de UNESCO este: „Alfabetizarea pentru o recuperare centrată pe om: Reducerea decalajului digital“. Principalele cauze ale analfabetismului sunt lipsa de educație a familiei, accesul limitat la cărți și informație, sărăcia și abandonul școlar, precum și dificultățile de învățare la care sistemul educațional nu răspunde corespunzător. Celebrarea zilei dedicată alfabetizării pe plan internațional înlătură barierele dintre popoare și culturi, în încercarea de a construi un spațiu comun al învățării și progresului:
„Criza COVID-19 a perturbat învățarea copiilor, tinerilor și adulților la o scară fără precedent. De asemenea, a amplificat inegalitățile preexistente în ceea ce privește accesul la oportunități semnificative de învățare, a alfabetizării, afectând în mod disproporționat 773 de milioane de tineri și adulți. Alfabetizarea tinerilor și a adulților a fost absentă în multe planuri naționale inițiale de aplicare, în timp ce numeroase programe de alfabetizare au fost forțate să se oprească din modurile lor obișnuite de operare.
Chiar și în vremurile crizei globale, s-au făcut eforturi pentru a găsi modalități alternative de a asigura continuitatea învățării, inclusiv învățarea la distanță. Cu toate acestea, accesul la oportunitățile de învățare nu au fost distribuite în mod egal. Trecerea rapidă la învățarea la distanță a evidențiat, de asemenea, decalajul digital persistent în ceea ce privește conectivitatea, infrastructura și capacitatea de a interacționa cu tehnologia, precum și discrepanțele în alte servicii, cum ar fi accesul la electricitate, care a limitat accesul la învățare. (…)
Ziua Internațională a Alfabetizării 2021 va explora modul în care alfabetizarea poate contribui la construirea unei baze solide pentru o recuperare centrată pe om, cu un accent special pe interacțiunea alfabetizării și abilităților digitale solicitate de tinerii și adulții care nu sunt alfabetizați.“ (Sursa: https://en.unesco.org/)
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” se alătură mesajului transmis de UNESCO, considerând alfabetizarea de o importanță intrinsecă ca parte a dreptului la educație, asumându-și prin viziunea și obiectivele sale culturale și educaționale, misiunea dezvoltării sustenabile a cetățenilor prin procesul lecturii și a învățării de-a lungul vieții. Considerată a fi un promotor al dezvoltării sustenabile a individului, permițându-i acestuia accesul la educație, oportunități de muncă și condiții de trai mai bune, alfabetizarea este mai mult decât o sumă de abilități de bază ce vizează cititul, scrisul și calculul matematic. Alfabetizarea este și va fi modalitatea de identificare, înțelegere, interpretare, creație și comunicare, factori vitali în această lume aflată într-un proces rapid de mediatizare și digitalizare.