Lansare de carte: ” Poemul de dragoste” de Traian Ștef

stef

”În cartea dvs., mă simt ca în cartea mea!”

I-a mărturisit cineva scriitorului TRAIAN ȘTEF, la lansarea sa de carte , ”Poemul de dragoste”, în Biblioteca Județeană ”Alexandru D.Xenopol” Arad.
Și ce altă declarație față de scriitura domniei sale ar fi putut fi mai ”de dragoste”, decât asta? Poate un ”Poem(ul) de dragoste”?!
Ce te poate măguli mai mult scriitoricește decât o indirectă recunoaștere a recunoașterrii cuiva în propriile-ți stări, trăiri, emiteri?Ce te poate încânta mai mult, ca și scriitor, decât formularea bucuriei identificării cititorului cu ”marea dăruire”, cu ”preaplinul”, cu ”curgerea” ( n.n.” Poemul de dragoste”) din tine?!Nu aduce ea, mărturisirea, pe papilele gustative ale străfundurilor tale, gustul plăcut, îmbătător, al pertinenței, a legitimității producțiilor tale literare?
Traian Ștef – poet, eseist și prozator, redactorul – șef al venerabilei (are 150 de ani!) și prestigioasei reviste literare ”Familia” de la Oradea și directorul revistei Ioan Mureșan – poet, eseist – au fost ieri, 16 martie 2017, la Arad.
Aducând cu ei desprimăvărarea sau împrimăvărarea, dar și un sentiment al acasă-lui, scriitorii orădeni au așezat evenimentul literar pe care l-au generat într-o normalitate cuceritoare și caldă, dar elitistă.
Confrații arădeni prezenți într-un număr mare (vezi foto!), – apropo de asta, Traian Ștef afirma că ”a descoperit mai mulți prieteni la Arad decât acasă!”- , au spus cuvinte elogioase despre carte și autor, despre revistă , dar și despre estetica acestui obiect de valoare, estetică datorată arădeanului Viorel Simulov.
Scriitorul Horia Ungureanu a făcut o corectă și cu temei radiografie a cărții ”Poemul de dragoste”.Au mai vorbit despre carte și autor într-un ton prietenesc și admirativ eseistul și poetul Gheorghe Mocuța și, pe alocuri, poetul Petru Haș.
Horia Ungureanu și –a încheiat intervenția cu afirmația că poetul orădean a căpătat – odată cu înaintarea în vârstă – o așezare, un calm al simțurilor , o molcomire firească.Aș spune că acest calm și această molcomire artistice a lui Traian Ștef seamănă cu vinul. Încă nedegustat. Ascunde ”tulburări și tulbureli”.
Iată ce spune poetul:„Dacă eu aș scrie poemul/Oare te-ai lăsa purtată/Pe brațele mele întinse/Pentru a primi marile daruri /Cerești…„ (”Poemul de dragoste” -Întrebarea).
Mulțumim invitaților noștri, întâlnirea cu domniile lor a fost o bucurie!

(LB)