Lansare de carte: „Prețul singurătății” de Bogdan Butariu

butariu

Chiar dacă activitatea literară a lui Bogdan Butariu a început cu mai mulți ani în urmă, „Prețul singurătății” este totuși romanul său de debut. Arădeanul – răgățean mărturisește că l-a scris în doi ani și jumătate, timp în care a adus numeroase modificări firului narativ, hotarându-se cu greu asupra formei finale: „Cartea asta s-a născut sub atenția membrilor Cenaclului Luceafărul, acolo am citit-o prima oară, episod cu episod sau mai bine zis jumătate de episod și continuarea. (…) Bineînțeles, în acele ședințe de cenaclu, în urma dezbaterilor, am ajuns la un final cu această carte.”, susține autorul.

Despre cele două personaje centrale, a opinat  poetul și jurnalistul Petre Don:  ”Mitruţ şi Cosmina sunt două jumătăţi ale răului, ale aceluiaşi rău, ale patimilor mercantile primitive, instinctuale. Lupta personajelor pentru patimile lor scoate în evidenţă hidoşenia credibilă a răului, a acelui rău care dezumanizează”.
Dialogul pe marginea proaspătului volum a continuat și cu cei din sală, moderat de Lucia Bibarț. Au vorbit despre carte, intrigă și personaje, dar și despre autor,  scriitorii: Petre Don, Constantin Butunoiu și Horia Ungureanu. Constantin Butunoiu   a mărturisit că l-a frapat alunercarea în dimensiunea atemporală a  narațiunii romanului „Prețul singurătății”,  senzație care a fost confirmată și de Petre Don: „Și eu am sesizat, așa cum a sesizat și Constantin Butunoiu, atemporalitatea acțiunii (…), dar poate așa a vrut autorul(…)”.Ceea ce a impresionat în mod plăcut  din lectura autorului  a fost concentrarea  acțiunii într-un format  neîntins și  convingătoarea  creionare a personajelor principale.Și încă un amănunt de orgoliu local: narațiune se desfășoară în Arad și prin împrejurimile lui. În încheierea evenimentului de la Biblioteca Județeană, din 10 martie  2017, actrița Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Angela Petrean Varjasi, a citit fragmente din carte, dezvăluind o lectură ușor de parcurs și accesibilă oricui.

 

http://www.goldistv.ro/index.php/ro/stiri/video/1189-s-a-lansat-pretul-singuratatii-lui-bogdan-butariu