,,Le theatre du monde…”

O valoroasă operă din fondul Bibliotecii Judeţene,,Alexandru D.Xenopol” Arad a fost restaurată. Este vorba de o piesă unicat în România şi foarte rară şi în afara ţării.

Lucrarea este un atlas al lumii şi cuprinde 105 hărţi şi planuri, gravuri originale în metal executate de Jean – Baptiste Nolin, geograf, gravor şi editor de hărţi al regelui Ludovic al XIV-lea. Titlul original al lucrării este: ,,Le theatre du monde, dedié au Roy, contenant les cartes generales et particulieres des royaumes et états qui le composent” . Lucrarea a fost realizată la Paris, în jurul anului 1700.

,,Dată fiind valoarea sa incontestabilă, dar şi starea avansată de degradare în care se afla, s-a impus restaurarea de urgenţă a volumului de mari dimensiuni (38 x 54 cm). Lucrările de conservare şi de restaurare au fost realizate cu succes la Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare a Cărţii Vechi, din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia. 

”La acest moment putem păstra pentru generaţiile viitoare o bijuterie a imprimeriei artistice de acum 300 de ani”, a precizat Adriana Czibula, bibliotecar la Secția Colecții speciale, a Bibliotecii Județene ,,Alexandru D. Xenopol” Arad.