„Lina’s DinCarte”, donație spre Biblioteca Județeană din Arad

De curând ne-a vizitat, la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol ” Arad, doamna Lina Hajas, administratoarea unui grup de lectură și dialog de pe o rețea de socializare a românilor din diaspora, „Lina’s DinCarte”, propunându-ne o colaborare.

Cum suntem deschiși la idei noi și nu spunem, NU, până nu știm exact ce vrea solicitantul, iată ce am aflat despre grupul în discuție și cum s-a concretizat întrevederea noastră.

Grupul de lectură și dialog „Lina’s DinCarte” funcționează din 9 august 2022”. „ Lina’s DinCarte” a apărut „din dragoste de carte, din pasiunea pentru scris și din dor de limba română. Primul gând al grupului a fost de a scrie despre cărțile citite. Grupul a crescut frumos. Cartea a adunat în jurul ei proiecte și a stabilit un scop:  promovarea autorilor români, promovare literaturii române contemporane și circulația cărții spre cititori. Membrii grupului sunt în jur de 600 de persoane, 60 de autori, din țară și din Diaspora Românească. Avem și un Motto, „Citește. Fii parte „DinCarte”!- ne declară administratoarea lui.

Împreună am  dezvoltat câteva proiecte care se centrează în jurul cărții: „Săptămâna literară „ Lina’s DinCarte” , „Scrieți versuri”-proiect săptămânal, „Împrumut de carte” – membrii pot împrumuta cărți de la Biblioteci,  „Carte-n dar”, „Biblioteca și Cititorii ei”, „Donații de Carte la Bibliotecă” .

Ideea împrumutului între colegi și autori există încă de la închegarea grupului. Pentru donații, ” Lina’s DinCarte” are 4  membrii-biblotecari care organizează donațiile în orașele din România: Iași, Mogoșești, Craiova și  la Biblioteca „Dacia” din Nurnberg, Germania. Prin grija autorului Cosmisian Autor Neoproză, tot membru al grupului, se donează și cărțile vechi în regim de anticariat.

Tot din capitolul ”Donații Carte la Bibliotecă” face parte și întâlnirea cu Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad.

 ”Am găsit o deschidere fantastică a bibliotecarilor de acolo! Sincer, a fost peste așteptări! Se poate concluziona că a fost o întâlnire care trebuia să aibă loc. Mulțumesc doamnelor, Cristina Gălăvan și Lucia Bibarţ, sunt nespus de bucuroasă că ne susțineți în acest proiect” (Lina Hajas). Ca urmare a discuției dintre cele două părți, cinci autori din grupul „ Lina’s DinCarte” au donat bibliotecii arădene următoarele cărți:

Carmen Alina Dinulescu-„Amicii”, carte de proză pentru adolescenți; Marina Costa -12 cărți proză /romane istorice („Echipaju”, „Pribegii mărilor, alte vâltori ale vieții”, „Lumea nouă”, „Veneția de pe Mississippi”, etc.); Petronela Prepeliță-9 cărți proză /mister –fantezie („Arcanii”, „Spectra”, „Daoi”, „Predispoziție genetică”, etc); Vero Budea „Pe Aripi de gând” și „Dintr-o suflare” cărți de poezie; Simona Radu – Zeița Cerului, Tomiris,  proză/roman istoric.

Cărțile vor fi prelucrate și vor ajunge în secțiile bibliotecii arădene.

Ca reciprocitate, pe pagina grupului de lectură apar manifestările culturale ale bibliotecii, iar membrii grupului din Arad sunt îndemnați să participe la evenimentele organizate aici.

Întrucât semnele sunt foarte bune, sperăm că acesta este doar începutul unei prospere relații literare fovorabile tuturor!