Lokve – Sân Mihai: Prietenie românească prin cultură, spiritualitate și tradiții

Prietenia, un sentiment valoros, este cea care leagă oameni, țări, culturi și popoare, construind o adevărată punte de legătură între comunități. O astfel de relație afectivă și de cooperare a luat naștere cu prilejul primei ediții a „Zilei Prieteniei”, 26 martie 2022, desfășurată în localitatea Lokve – Sân Mihai (Serbia), marcând prietenia între comunitatea românească din Voivodina și Arad și având ca obiectiv stabilirea unor proiecte culturale care să îmbine tradițiile, cultura și spiritualitatea românilor de pretutindeni.

Onorând invitația, delegația arădeană compusă din reprezentanți ai Consiliului Județean Arad, Centrului Cultural Județean Arad, Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexului Muzeal Arad, s-a implicat în mod activ în cadrul unor interesante și bogate acțiuni culturale, precum şi concursul chinologic ce a avut ca scop prezentarea și cunoașterea raselor naționale românești, eveniment prezentat de arbitrul internațional Emil Muntean din Sân Mihai.

Simpozionul „Lokve – Sân Mihai, cultură, tradiții, familie, religie” a inclus o frumoasă și interesantă prezentare a istoriei și culturii locale, realizată de directorul școlii cu predare în limba română, prof. Ion Sfera, alături de istoricul dr. Mircea Măran.

Prezent la lucrările simpozionului, Excelența Sa Gheorghe Dinu, Consul General al României la Vârșeț, a subliniat faptul că „bogăția culturală națională reprezintă un veritabil tezaur, o sursă inepuizabilă de inspirație și un stimulent puternic pentru generațiile românești viitoare”, tezaur care cu siguranță, se regăsește și în cele 200 de cărți donate de către Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” și Complexul Muzeal Arad, pentru elevii școlii cu predare în limba română din localitatea Lokve – Sân Mihai. Cu acest prilej, s-a vizitat biserica ortodoxă, construită în 1814, având o pictură nouă realizată în anul 2016, în stil neobizantin.

O zi de neuitat alături de comunitatea română din Lokve – Sân Mihai, o zi a prieteniei, a proiectelor culturale și a împlinirilor spirituale, care ne aproprie și mai mult pe noi, toți românii, în înțelegere, colaborare, solidaritate și pace.