Makerspace-ul începe să prindă contur

Consiliul Județean Arad are printre priorități reconfigurarea, modernizarea și aducerea în mileniul trei, din punct de vedere funcțional și al dotărilor, a instituțiilor culturale pe care le finanțează. Un astfel  de proiect este acela al realizării unui Makerspace, în cadrul Bibliotecii „A.D.Xenopol“ Arad. Lucrările la acest obiectiv  se află în plină desfășurare, urmând să fie inaugurat în al doilea semestru din acest an. În acest sens, în Sala Artă și Multimedia a Biblioteciii s-a desfășurat o întâlnire la care au participat  Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Gabriela Gureanu, director interimar al Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol“, Anamaria Popa și Korponai Anca de la Organizația Non-Profit Cetatea Voluntarilor Arad, specialiști din cadrul bibliotecii și nu în ultimul rând elevi și profesori ai cercurilor de robotică din Arad. Menționăm că Asociația Cetatea Voluntarilor acordă un important sprijin acestui proiect, prin realizarea designului interior al noului spațiu  de către un specialist în materie. De asemenea, organizația amintită va asigura o parte importantă din mobilierul care va utila viitorul Makerspace.

„Vrem să realizăm  spații culturale noi și atractive, unde să se regăsească nu numai identitatea arădeană, ci și spiritul inovativ al Aradului. Unul dintre acestea va fi la Biblioteca Județeană «A.D.Xenopol» , care va fi dedicat în special tinerilor“, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Dar ce este mai exact un Makerspace? „Este un spațiu de lucru colaborativ, în cazul nostru într-o bibliotecă, pentru ca persoanele cu interese comune să lucreze la proiecte și să împărtășească idei, echipamente și cunoștințe. Așadar el se adresează celor interesați de inginerie, electronică, robotică, IT, arhitectură, design, vestimentație, grafică, animație, artă media, microscopie, astrofizică și alte domenii de interes“, a precizat Marius Stoica, șef birou Digitizarea și Conservarea Colecțiilor, care a făcut și o prezentare a Makerspace și ce propune Biblioteca.

 „La acest moment lucrările sunt în plină desfășurare și estimez că dacă toate vor decurge conform planurilor, să finalizăm investiția în cursul semestrului următor“, a punctat Gabriela Gureanu, director interimar al Bibliotecii Județene„A.D. Xenopol“ Arad.