Clubul D3D din cadrul Makerspace-ului invită entuziaștii cu vârsta de peste 12 ani să exploreze posibilitățile nelimitate ale modelării 3D și a aplicațiilor aferente: scanare și printare 3D; vizualizare, simulare și animație 3D; realitate virtuală și augmentată etc. Indiferent dacă sunteți un designer experimentat sau un începător curios, clubul nostru oferă un mediu de susținere în care membrii pot învăța, colabora, își pot aduce ideile la viață și pot contribuie la realizarea obiectivelor clubului prin intermediul extraordinar al modelării 3D și a aplicațiilor aferente.
Principala metodă de lucru pe care o folosim la Makerspace este învățarea DIY (Do It Yourself). Învățarea DIY (tradus mot-a-mot „Fă-o tu însuți”) joacă un rol esențial în educația non-formală și dezvoltarea personală. Această abordare pune accent pe învățarea practică, încurajând participanții să exploreze, să experimenteze și să creeze soluții proprii prin intermediul proiectelor hands-on.
Prin DIY, tinerii își dezvoltă abilități practice, precum creativitatea, rezolvarea problemelor și gândirea critică, fiind stimulați să își asume responsabilitatea pentru propriul proces de învățare. De asemenea, această metodă promovează colaborarea, perseverența și încrederea în sine, oferind un mediu flexibil unde învățarea nu se limitează la teorie, ci se aplică prin proiecte concrete, adaptate intereselor fiecărui participant.
Ateliere și proiecte
Ateliere pentru începători: modelare și printare 3D
Atelierul pentru începători organizat în cadrul Clubului D3D de la Makerspace este destinat tinerilor interesați de modelare, scanare și printare 3D, având ca obiectiv principal introducerea participanților în universul fabricației…
Modelare și printare 3D figuri umanoide/avataruri
Proiectul desfășurat în cadrul Clubului D3D de la Makerspace se adresează tinerilor pasionați de modelare, scanare și printare 3D, având ca obiectiv principal fabricarea unei figuri umanoide prin utilizarea tehnologiilor…
Scanare 3D obiecte din patrimoniul material al județului Arad
Proiectul desfășurat în cadrul Clubului D3D de la Makerspace este destinat tinerilor pasionați de modelare, scanare și printare 3D, având ca obiectiv principal scanarea și printarea 3D a obiectelor din…
Design table de joc și figurine pentru jocurile de societate
Proiectul realizat în cadrul Clubului D3D de la Makerspace este destinat tinerilor pasionați de modelare, scanare și printare 3D, având ca obiectiv principal designul și fabricarea tablelor și figurinelor de…
Condiții de participare:
- înscriere la bibliotecă
- cunoștințe de operare calculator
- cunoașterea limbii engleze
- peste 12 ani
- respectarea Regulamentului Makerspace
Înscriere:
Accesați formularul de înscriere aici: https://makerspace.bibliotecaarad.ro/index.php/apps/forms/s/jRZcapkpHf3tmd83cYL6GZt3
Program:
- În timpul școlii: în fiecare joi de la 14 – 16
- Pe timp de vacanță: în fiecare joi de la 10 – 12
Locație:
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad (Sediul Central), Strada Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2-4, Sala Makerspace
Dotări:
- 2 imprimante 3D
- scanner 3D
- 10 laptopuri
- display interactiv
Software folosit:
- Ubuntu Linux
- Nextcloud
- IdeaMaker
- Snapcraft Luban
- Blender
- Gimp
- etc.
Tipuri de activități:
- ateliere de modelare, printare și scanare 3D
- demonstrații și prezentări
- participarea la realizarea de miniproiecte
Obiective:
- Crearea și cultivarea unui mediu de învățare și cercetare în modelarea 3D și a aplicațiilor aferente: scanare și printare 3D; vizualizare, simulare și animație 3D; realitate virtuală și augmentată etc.
- Popularizarea, promovarea și dezvoltarea cunoștințelor și abilităților specifice modelării 3D și a aplicațiilor aferente prin ateliere, prezentări, demonstrații etc
- Susținerea creativității, inovației și originalității în domeniul modelării 3D și a aplicațiilor aferente
- Susținerea performanței și a participării la concursuri, inclusiv a cercurilor de robotică prin susținerea activităților de proiectare CAD și printare 3D și CNC
- Diseminarea activității clubului prin participarea la festivaluri, conferințe, prezentări etc.
- Identificarea și modelarea 3D a obiectivelor geografice și naturale ale județului Arad
- Identificarea și modelarea 3D a obiectivelor cu valoare istorică și culturală locală (de exmplu vehicule și utiliaje relizate de fabricile: Marta, Weitzer, Astra etc. sau clădiri, monumente istorice din municipiul Arad și alte localități din județ)
- Scanarea de obiecte tradiționale sau artefacte istorice și arheologice locale
- Oferirea de date și informații pentru înregistrarea, descrierea cu metadate și vizualizarea în Biblioteca Digitală a modelelor 3D realizate în cadrul clubului
Despre Makerspace
Noul serviciu Makerspace al Bibliotecii Județene “Alexandru D. Xenopol” Arad este dedicat educației de tip STEAM și promovării noilor tehnologii. STEAM este un acronim din limba engleză, prescurtare de la: știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică. În orice tip de makerspace exista două coordonate care sunt constante:
- Descoperă, experimentează și creează prin tine însuți
- Împărtășește și colaborează cu ceilalți
La Makerspace-ul din biblioteca noastră punem accentul pe ambele coordonate, dar într-un cadru modern de educație non-formală orientată către noile tehnologii, creativitate și gândire critică.