Medalion cu Portretul lui Aulich Lajos (1793 – 1849)

Alto-relief în medalion; Bronz; Parcul Reconcilierii Româno – Maghiare, statuia Libertatea; Autor Zala Gyorgy, 1890

Născut la Bratislava în 1793, Aulich Lajos a fost cel mai vârstnic dintre cei Treisprezece generali martiri executați în Arad la 6 octombrie 1849. A fost cunoscut ca un comandant sever, echilibrat și hotărât, fiind apreciat ca o personalitate deosebită care s-a bucurat de multă stimă. Încadrat în Armata Revoluționară ungară, a avansat rapid în ierarhia militară de la gradul de locotenent colonel în aprilie 1848 la cel de general de divizie în Corpul de Armată a Dunării de Sus. La 14 iulie 1849, acceptând portofoliul de ministru al armatei, a exercitat această funcție până la 11 august 1849.

A făcut parte din grupul de generali care au capitulat la Șiria la 13 august 1849, împărtășind soarta acestora. Arestat și judecat, a fost condamnat la moarte prin zugrumare cu funie la stâlp. Execuția a avut loc în sub zidurile din sudul Cetății, pe panta lină a glacisului.

În prezent, rămășițele pământești ale lui Aulich Lajos sunt înhumate la baza Obeliscului Memorial din Piața Treisprezece Generali (Cartierul Subcetate).

Portretul său în altorelief, sculptat în 1890 de Zala Gyorgy, se află fixat pe soclul Monumentului Libertatea din Parcul Reconcilierii Româno – Maghiare, iar numele său este gravat pe Obeliscul memorial din cartierul Subcetate.