Medalion cu portretul lui grof Vecsey Karoly(1807 – 1849)

Alto-relief în medalion; Bronz; Parcul Reconcilierii Româno – Maghiare, statuia Libertatea; Autor Zala Győrgy, 1890.

Originar dintr-o ilustră familie aristocrată din Pesta, după absolvirea vestitului liceu vienez Theresianum, tânărul Vecsey Karoly conform tradiției, a intrat ca și cadet în armata imperială. În 1848, cu gradul de maior, a trecut în rândul revoluționarilor maghiari, în decembrie fiind avansat general. Ascensiunea era motivată prin succesele militare obținute în zona Tisei mijlocii. În martie 1849, încredințându-i-se comanda Corpului 5 de Armată, a avut misiunea de a cuceri Cetatea arădeană, ordin pe care l-a îndeplinit la 27 iunie.

În urma înfrângerii de la Timișoara, generalul Vecsey Karoly  s-a retras cu rămășițele oastei sale la Ineu, unde la 21 august a depus armele în fața trupelor țariste. În urma procesului intentat la Arad, la 6 octombrie 1849 a fost  zugrumat cu funie, alături ceilalți opt camarazi, fiind ultimul dintre cei executați.  

Portretul său în altorelief, sculptat în 1890 de Zala Győrgy într-o reușită expresie plastică, se află fixat pe soclul Monumentului Libertatea din Parcul Reconcilierii Româno – Maghiare, iar numele este gravat pe Obeliscul memorial din cartierul Subcetate.