Memorialul sondei 451 Turnu

La 10 mai 1982, la sonda nr. 451 din localitatea Turnu, a avut loc o puternică explozie, 21 petrolişti şi încă alte două persoane, care locuiau la sălaşul din apropiere, găsindu-şi sfârşitul în chinuri groaznice. S-a întâmplat cea mai mare tragedie de după 1928, când în apropierea localităţii Moreni, au murit 36 oameni.

La acea dată, în schimbul de noapte, lucrau 32 angajați: ingineri petrolişti, maiştri, muncitori, militari în termen. Acumularea de gaze din perimetrul sondei, alături de condiţiile atmosferice favorizante, au determinat o puternică deflagraţie, cu un suflu nimicitor.  Pentru stingerea focului, au fost aduse turbojeturi cu spumă din Piteşti, în timp ce specialişti cu aparate de la Combinatul chimic din Arad măsurau permanent nivelul de gaz din zonă.

Gazul s-a aprins, conform declaraţiilor supraviețuitorului ing Ioan Ciupuligă, la 8 dimineaţa, de la un lămpaş aflat în grajdul sălaşului din apropiere.

În memoria tragicei întâmplări, socotită a fi una din cele mai mari  catastrofe din istoria petrolului românesc, la 6 septembrie 2004 a fost dezvelită și sfințită o troiță, ridicată din inițiativa ing. Ionel Alexandru, directorul sucursalei arădene Petrom Service Vest, unitate care a ctitorit monumentul. Pe soclu au fost fixate plăcuțe metalice cu numele celor 21 victime care au sfârșit în explozie și a ctitorului.

1. Troița Memorială a tragediei de la sonda 451 Turnu