Micro-Europa într-o carte: istorie, religie și cultură

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” organizează joi, 11 iulie 2024, începând cu ora 14:00, lansarea volumului „Români, sârbi, slovaci pe Valea Mureșului Inferior (1802-1918)”, semnat de dr. Gabriela Adina Marco.

Apărut în colecția „Biografii istorice transilvane”, la editurile Argonaut Publishing și Mega din Cluj-Napoca, în anul 2023, volumul este elaborat pe baza unei cercetări doctorale în cadrul Academiei Română, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, având ca obiectiv analiza dimensiunilor istorice, sociale, confesionale și culturale, într-o arie cronologică și geografică extinsă, concretizându-se astfel un tablou de ansamblu al identității locale de pe Valea Mureșului Inferior, ce debutează cu anul 1802, an în care etnicii slovaci se stabilesc în arealul analizat, respectiv în localitatea Nădlac. Cadrul evenimențial tratează inclusiv anul 1918, din perspectiva implicărilor etnicilor slovaci, sârbi și români din sectorul Mureș-Tisa, cu evidențierea principiilor de identitate și alteritate ca elemente organice ce au contribuit la Marea Unire de la Alba-Iulia.

Evenimentul, ce va avea loc în Grădina de Lectură a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, va beneficia de prezentarea volumului realizată de către acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca al Academiei Române, alături de dr. Doru Sinaci și dr. Sorin Bulboacă.

Vă invităm să explorăm noi perspective privind istoria, identitatea și diversitatea, explorând valorile și relațiile românești și europene!