Mihai Buculei

Fereastră

Căsoaia, 1979, Piatră de Podeni, 320/160/115

Prima întâlnire a sculptorului Mihai Buculei (n 1940, Mihoveni, Suceava) cu Aradul a fost în 1971, când, cu prilejul unei tabere de creație, a realizat lucrarea Verticalitate (220/150/40), aflată acum în Parcul de pe Malul Mureșului pe fostul ștrand. Artistul s-a făcut cunoscut arădenilor și prin Ansamblul monumental de pe Dealul Groșilor din Buteni, lucrat la invitația primarului Ioan Motrea în perioada 1980-1984.

La Căsoaia, Mihai Buculei a realizat, la scară monumentală, una din sculpturile sale din bronz, distinse în 1979 cu Medalia de Aur la Bienala de artă plastică de la Ravena (Italia). 

Pentru Mihai Buculei, Fereastra înseamnă o stilizare până la simbol a unei structuri arhitecturale receptive la privire, lumină și aer. Fiind ochiul casei, ea reprezintă o privire spre exterior, o legătură dintre intimitatea familiei cu existența concretă de afară. Artistul a exersat, prin schițe și machete, o mulțime de variante ale temei, materializându-le mai ales pe lucrări plastice de dimensiuni mici. Două coloane îngemănate, aproape juxtapuse, în jurul unei deschideri înguste și prelungi, printre care se strecoară lumina, ritual ca o punte ce face legătura între două lumi.  Investigațiile sale din lumea simbolurilor au mers și mai departe, transformând pervazul de la bază în cadranul unui ornic – solar, care poate marca traiectul razei, într-un ritual al timpului. De aceea, lucrarea lui Mihai Buculei, implantată la Căsoaia, în plină natură, prin relațiile spațiale create, devine, după cum aprecia criticul Horia Horșia, o fereastră în univers, sau universul însuși.

Așa cum a fost gândită și poziționată de autor, sculptura își stabilește propriile raporturi cu natura în care a fost încorporată.