Mihai Păun (1905 – 1956)

Născut la Osica (jud. Romanați), Mihai Păun a venit la Arad în 1930 ca profesor de limba și literatura română, profesând în învățământul arădean timp de 25 de ani, la catedră, ca director al Liceului „Moise Nicoară” și inspector școlar.

Vioi, plin de umor, prietenos și deosebit de ambițios, era permanent însuflețit de dorința îndeplinirii îndatoririlor sale. Lecțiile sale  erau o expresie a excelenței sale, pregătiri profesionale și didactice, fiind exigent atât cu sine cât și cu cei din jur. Nu întâmplător, în memoria foștilor săi elevi și a colegilor, imaginea lui, deși controversată de o disciplină și severitate exemplară, cu o temeinică pregătire profesională, devotat profesiei.

A decedat la vârsta de doar 51 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea, zona centrală, rezervată personalităților. Piatra funerară cruciformă din marmură albă impresionează prin monumentalitate. Elementele decorative și inscripțiile sculptate în relief conțin un chenar în torsadă, în interiorul căruia, pe întreaga suprafață se află ghirlande vegetale, alături de textul: Profesor / Păun / Mihai / 1905-1956. Alături se află mormântul soției sale, profesoara Păun Lucia (1909-1967), la căpătâiul căreia a fost așezată o piatră funerară modestă.