Monumentul Eroilor din Războiul Mondial

Obelisc; Cetatea Aradului; Granit; Autor Vallam Wilhelm Frank, 1920.

Manifestările de inaugurare în Cetate al Monumentului Eroilor din Războiul Mondial (1914 – 1918), au avut loc la Sărbătoarea Înălţării Domului ținută în 20 mai 1920, decretată ca Zi Naţională a Eroilor morţi pentru patrie şi ţară. După terminarea Sfintei Liturgii, Episcopul Ioan Magieru însoțit de sobo a oficiat un Te Deum în Piaţa Catedralei, după care într-o procesiune impozantă, alcătuită din elevii şcolilor române, clerul, autorităţile militare şi civile: generalii, trupele garnizoanei şi public imens, au ajuns în Cetate. Acolo, monumentul ridicat de Societatea Mormintele Eroilor, a fost stropit cu aghiasmă și predat comandantului Regimentului 93 lt. col. Alexandru Vlad.

A urmat parastasul, iar seara un spectacol, susţinut de compania dramatică a lui Mişu Fotino, cu piesele: România şi timpul, respectiv Ginerele d-lui prefect, urmate de o Retragere cu torţe.

Monumentul din granit cioplit în forma unui obelisc în secţiune pătrată, a fost așezat inițial pe Platoul Central, fiind mutat ulterior pe spaţiul verde din stânga intrării în clădirea comandamentului.  Este fixat pe un fundament larg din beton, formele geometrice, fiind trasate prin trepte şi şanturi orizontale. Elementele decorative, incizate în partea superioară, constau din crucea treflată, greacă, rondelă, armă, drapel desfăşurat. Pe trunchiul obeliscului a fost înscris prin incizie textul: EROILOR DECEDAŢI / PENTRU PATRIE / ÎN RĂZBOIUL MONDIAL / ROMANIA / RECUNOSCĂTOARE.  În spate, jos, se află semnătura constructorului: Vallam Wilhelm Frank din Arad.