Monumentul Eroilor din Șofronea

Semn memorial cruciform pentru Eroii din Șofronea căzuți în cel de al Doilea Război Mondial;  Marmură albă; Autor necunoscut, 1945

Monumentul, dezvelit, la 14 iunie, 1945, cu ocazie Zilei Eroilor, a fost ridicat de locuitorii din Şofronea, la iniţiativa primarului Florea Cazan, a notarului Aurel Mureşan şi a preotului Vichente Guleşiu. Pentru realizarea lucrării, au subscris cu bani. Gheorghe Paulman – 500 lei, Ana Variaş, din partea organizaţiei Apărarea Patriotică – 1000 lei, Leontin Luca – 5000 lei, prim pretorul din Curtici – 5000 lei, Uniunea Femeilor Antifasciste, prin Elena Prunder – 1000 lei, Sava Orleanu din partea CFR Curtici 2000 lei şi săteanul Dimitrie Roşca din Şeitin, tatăl unuia dintre Eroi – 10.000 lei. Aşezat în faţa Bisericii ortodoxe române, monumentul cruciform se constitue într-un semn de aducere aminte a Eroilor luptelor antifasciste din 13 Septembrie 1944. Este confecționat din marmură albă și inscripționat prin incizie pe ambele fațade, cu texte informative și numele Eroilor..

La solemnitate, Gheorghe Paulman, din partea Frontului Naționa Democrat (FND) a evocat sacrificiul şi eroismul armatei române, care s-a opus invadatorilor fascişti.

Liturghia de pomenire a fost ţinută de protopopul Zenovie Brădeanu, secondat de preoţii: Florea Codreanu şi Vichentie Guleşiu din Şofronea, răspunsurile, fiind susţinute de Corul bisericesc din Curtici condus de directorul şcolar, învăţătorul Eftimiu Ardelean. Spectacolul de cântece şi poezie, prezentat de elevii Şcolii din Şofronea, pregătit de Ioan Lestaru, a întregit emoţionantul eveniment.

În final, primarul Florea Cazan, reprezentantul Frontului Plugarilor, a fost ovaţionat de asistenţă, pentru prestaţia depusă.