
În 24 martie 1919, trupele ungare în retragere de pe linia Zam – Arad, cunoscând că Lipova şi Radna erau ocupate de trupele franceze, au oprit trenul blindat, lângă Şoimoş. Francezii, dorind să negocieze dezarmarea, au trimis în recunoaştere o patrulă alcătuită din patru soldaţi comandaţi de locotenentul Gabriel Fernand, din Regimentul Marche Spahis Morocains. Fiind observaţi, ungurii au deschis focul cu mitraliera, ucigând pe Dâmbul lui Laici, ofiţerul şi un soldat, ceilalţi trei reuşind să se refugieze în pădure. Cei uciși, au fost ridicaţi şi predaţi francezilor în gara Radna, și înhumaţi într-o groapă comună în cimitirul din Lipova, de unde, în 1924, au fost exhumaţi şi trimişi în Franţa.
Există ipoteza (plauzibilă), că în patrulă existau şi români, numele a zece dintre ei, fiind înscrise pe monument. Textul de pe obelisc nu clarifică pe deplin acest lucru.
În 1920, la inițiativa preotului din Șoimoș, Ilie Chebeleu, primăria din Radna a ridicat, pe locul sângerosului incident, un monument, inaugurat în 24 mai 1926. La festivitate, a participat un numeros public de pe Valea Mureşului, Marilena Sever Bocu şi alte oficialităţi.
Obeliscul memorial a fost așezat în luminişul din pădurea de lângă Cariera Şoimoş pe şoseaua Arad – Deva, autorul, pietrarul F. Zalay din Radna folosind granit, beton, marmură şi metal. Pe trunchiul monumentului, au fost au fost scrise prin incizie, texte explicative şi numele eroilor români. Nu s-a trecut numele francezilor deoarece, la dorința lor acestea nu a fost făcute public.
O activitate evocatoare deosebită a fost organizată acolo în 2 iunie 1938, de Societatea Amicii Franţei din Arad. După cuvântările rostite Sever Bocu – ministrul Banatului şi alte oficialităţi, în faţa publicului s-a prezentat un spectacol muzical literar cu participarea formaţiilor şcolare din zonă, a corurilor din Lipova şi Arad, fiind intonate imnurile de stat român și francez
Obeliscul, cunoscut de localnici sub numele de Monumentul Româno – Francez, a fost restaurat în vara anului 2008.