Monumentul funerar al stegarului Skultety Laszlo

Obelisc din marmură neagră; Cimitirul German din Aradul Nou; 1898, Deshumat 2013.

Obeliscul din marmură neagră marcat cu inscripție și un basorelief din bronz ce prezintă imaginea unui călăreț echipat pentru luptă, ridicat în 1898, atrăge atenția încă de la  poarta Cimitirului German din Aradul Nou prin neobișnuitul textului. Se prezintă  viața stegarului slovac Skultetti Laszlo (1735-1831), husar în Regimentul 88 Coburg Gotha, care din 1750 până la moarte, adică timp peste 8o de ani a servit credincios în armata imperială. Pentru vitejie  a fost promovat în 1790 sergent şi port-drapel. Începutul secolului al XIX-lea l-a găsit la Arad, într-o misiune militară. Conform unei legende relatată de Dușan Șomra reprezentantul Uniunii Democrate a Slovacilor şi Croaţilor din Romania, cu sediul la Nădlac, în 1812, împăratul Franz Joseph observând port-drapelul de 74 ani și vrând să-l  promoveze ofiţer, a fost întâmpinat cu refuz, husarul motivând că drapelul nu poate fi abandonat niciodată.

Piatra funerară a fost inscripționată prin incizie cu textul în limba maghiară: Itt nyugszik / a vilag / legidosebb huszarja / SKULTETY LASZLO / a Herczeg Szasz – Coburg Gotha / Huszar ezred zaszlotartoja / Szolgat 81 evet / meghalt / 1831 kisasszony 19-es / A vitez katonai erenyeki / elismerese / es kegyelete jeleul emelte / A hadsereg es polgarsag / adakozasabol  / Uj Arad kozonsege / 1898 evben. adică: Aici odihnește cel mai mare husar Skultety Laszlo, port drapel al Regimentului prințul Szasz-Coburg Gotha, în serviciu 81 ani. Recunoscând meritele militare și harul său ridicat, armata și cetățenii au donat (obeliscul). Aradul Nou, în anul 1898.

În 21 mai 2013, la cererea Ambasadei Slovaciei din Bucureşti, cu acordul Episcopieei Romano-Catolice din Timişoara, rămăşiţele pământeşti ale lui Skultety Laszlo, născut Gabris Ladislau, au fost exhumate, transportate  şi reînhumate la Mojtin (Hegyesmajteny) lângă Trencin (Slovacia), locul naşterii sale, în semn de recunoștință pentru decizia testamentară a vrednicului stegar  ca averea rămasă să fie folosită pentru construirea unei biserici și îngrijirea cimitirului din localitatea natală. Întreaga acţiune a stârnit proteste din partea  Vicepremierului şi a Secretarului de Stat pentru Politici Naţionale din Guvernul ungar.