Monumentul lui Ioan Buteanu (1821 – 1849)

Sculptură în ronde – bosse, figură întreagă pe malul drept al Crișului Alb, în apropiere de locul supliciului; Ipsos; Autor Dumitru Paina; în prezent dispărut.

Născut la Sighetul Marmației, Ioan Buteanu, după obținerea diplomei de avocat, s-a stabilit la Abrud, unde l-au găsit evenimentele Revoluției din 1848, an în care generalul austriac Anton Puchner l-a numit administrator al Zărandului, iar Comitetul Național Român prefect. În timpul armistițiului dintre revoluționarii maghiari și moții conduși de Avram Iancu, la 6 mai 1849, aventurierul Imre Hatvani, cu un detașament militar ungar a intrat prin surprindere în Abrud, i-a dezarmat pe români și în urma unor atrocități l-a luat prizonier pe Ioan Buteanu, pe care, în retragere, l-a spânzurat fără judecată la Iosășel, în 23 mai.

În semn de omagiu față de neînfricatul revoluționar român, liceul din Gurahonț îi poartă azi numele, sculptorul Gheorghe Adoc i-a imortalizat chipul într-un bust, iar la Iosășel liceul din Brad a ridicat o troiță memorială.

În 2013 artistul arădean Dumitru Paina, la comanda oficialităților din Gurahonț, a sculptat un monument cu figura întreagă a lui Ioan Buteanu, care a fost așezată, după un emoționant ceremonial, pe malul drept al Crișului Alb, în apropierea locului unde a fost executat. Pe o placă din marmură albă a fost incizată inscripția: Prefectul Zărandului / Ioan Buteanu / 1821 + 1849. Lucrarea, deosebit de expresivă, fiind realizată în primă formă dintr-un material perisabil, s-a degradat în anii următori, astăzi fiind dispărută.