Monumentul lui Joszef (Iosif) Pecsovszky

Sculptură în bosse-ronde, statuie întreagă; piatră artificială; parcul clubului sportiv UTA; autor Ioan Tolan, 1973; în prezent dispărută

Dincolo de cariera fotbalistică bogată, Iosif Pecsovszky (1921 – 1928), este pentru arădeni unul din simbolurile succesului în sport. Prezenţa lui în teren însemna garanţia unui spectacol desăvârşit sub semnul valorii şi al cavalerismului.

În semn de omagiu, ziarul Sportul a instituit din 1968, cupa transmisibilă, Trofeul Pecsovszky, acordată anual oraşului care ocupă primul loc în clasamentul sportivităţii.

La 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Iosif Pecsovszky, în octombrie 2008, Consiliul Judeţean Arad a atribuit post mortem marelui fotbalist titlul de Personalitate a Judeţului Arad, onoruri preluate de Gheorghe Vaczi junior, în numele familiei sportivului. La festivitate au fost în sală fotbalişti de seamă ai UTA-ei, precum: Flavius Domide, Hristos Metcaş, Viorel Sima.

Începând cu 2 iulie 2021, peluza nordică a arenei Francisc Neuman poartă numele lui Iosif Pecsovszky.

Monumentul comandat de conducerea Clubului UTA a fost aşezat în 1973 pe spaţiul verde bogat în conifere, existent în spatele intrării principale a cunoscutului stadion din Arad. Pe un soclu paralelipipedic, placat cu marmură şi marcat cu fanionul triunghiular alb-roşu al Clubului, a fost aşezată statuia întreagă a celebrului fotbalist. Autorul, sculptorul arădean Ioan Tolan, a conceput lucrarea prezentând un sportiv, în echipament specific, în plină mişcare, cu mingea la piciorul stâng.

Sculptura a fost eloxată cu bronz, tricoul personajului fiind marcat în culoare roşie cu literele UTA, fărăalte inscripţii, texte explicative, elemente decorative sau împrejmuire.

Sculptura a fost dezafectată prin construirea noului stadion.