Monument (Sculptură întreagă în ronde – bosse); Bronz; Malul Mureșului Grădina Tribunalului ; Autori: sculptor Camil Păcurar, arhitect Roxana Ocoș; 2022.
De ceva vreme, un personaj neobișnuit, mai mare decât trecătorii, se odihnește în tihnă privind spre Mureș, așezat pe o bancă din piatră atent șlefuită, lângă dig. Personajul încremenit de sculptorul arădean Camil Păcurar și arh. Roxana Ocoș într-un bronz de cea mai bună calitate pare să-ți povestească în fastuoase legende, ceea ce a fost pasiunea vieții lui și a devenit pentru noi o emlemă, un gând, o vorbă de spirit, o carte, o făclie, un șevalet, un penel.
Este Sever Frențiu, altădată, cu decenii în urmă, o prezență activă pe străzile Aradului, care se strecura grăbit, încărcat de suluri, planșe, machete, schițe, printre mulțimea de prieteni și admiratori gata să-i strângă mâna și să schimbe în replică câteva vorbe de duh.
Personalitate artistică remarcabilă, legendară chiar, cu înalte studii de pictură la Cluj, după debutul, cu o expoziţie personală la Arad (1956), Sever Frenţiu (n. 15 septembrie 1931 la Săcuieni–Bihor – d. 1997, Ravena) a lucrat ca gravor, apoi din 1960 a fost pictor scenograf la Teatrul de Stat. Prezența sa în Arad, mai mult de două decenii ca artist plastic, a fost deosebit de benefică, în spiritualitatea orașului petrecându-se atunci o netăgăduită schimbare. În scurt timp, aici și-a câștigat un bun renume, prin participarea de bună calitate, atât în viața socială cât mai ales în cea artistică, fiind apreciat în literatura de specialitate, ca un supra-realist de concepție nu de recuzită.
Picturile sale apar ca o eliberare de orice constrângeri, în primul rând de cele impuse de comandamentele politice ale vremii.Sever Frențiu nu a reprodus realitatea ci a creat-o din nou cu aceeași intensitate, în culori și forme concepute exclusiv după gusturile și viziunea sa. Cugetarea lui, dezvoltată printr-un travaliu imens, s-a materializat într-o operă culturală impresionantă și o activitate civică pe măsură, obținând succese meritate.
Ca membru fondator și președinte al filialei locale UAP, a dat o altă orientare activității de creație plastică. Vigoarea activității filialei arădene a fost dezvoltată și prin organizarea primei galerii de artă din Arad, numită Alfa, cu sală de expoziții și magazin de vânzare a creațiilor plastice, pictură, ceramică, bijuterii, vestimentație și altele.
În Arad a realizat ansamblul de vitralii din holul Palatului Administrativ și al Bibliotecii Judeţene, lucrări monumentale de mare valoare artistică. După patru ani de muncă, în 1975 Sever Frenţiu, a înnobilat clădirea primăriei prin montarea pe cele nouă ferestre mari, ale casei scărilor, a vitraliilor, creație de mare originalitate și frumusețe, numită inspirat: Anotimpurile şi lunile anului.
A dispărut prematur, la vârsta de 46 ani lăsând o impresionantă operă și amintirea unui om de mare forță creatoare, sensibil, vesel, generos, cu har, care scria și povestiri pentru copii.