Monumentul săptămânii: Alegoria muncii

Sculptură în relief, beton
Frontonul clădirii Teatrului Clasic Ioan Slavici
Ioan Tolan
1962

În 1955, în preajma finalizarii lucrărilor de restaurare, clădirea Teatrului de Stat din Arad, instituție profesionistăde spectacole cu 100 de angajați înființată în 1948, a fost mistuită de ce de al treilea incendiu izbucnit de-a lungul existenței sale, inaugurate la 21 septembrie 1874.

Au urmat alți patru ani de refacere a imobilului în cursul cărora spațiul interior a fost transformat în totalitate, iar exteriorul a avut parte de modificări importante. Atunci s-a realizat de arhitectul Miloș Cristea, actuala fațadă cu intrările dinspre Bulevardul Revoluției. Pe timpanul delimitat de frontonul triunghiular structurat în stil antic și ornat cu denticuli a fost montat în 1962 relieful numit Alegoria Muncii, creație a sculptorului Ioan Tolan, care a realizat mai multe variante.

Pe o lungime de 20 metri șase personaje alegorice (patru masculine, două feminine) cu profesii recunoscute prin recuzită și Cornul abundenței, simbol antic al belșugului nelimitat, sunt prezentate prin tot atâtea microteme: Muzica, Literatura-Arta dramatică, Munca în uzine și pe ogoare, Știința-Cercetarea, și Arta vizuală. Central, pe o înălțime de 4 m a fost așezat alături de imaginea unei țărănci în port popular, cu un snop cu grâu ridicat deasupra capului, portretul oțelarului în veșminte uzinale de lucru flancat de alte figuri umane. Pentru ca imaginea să fie mai convingătoare au fost expuse sub formă decorativă, recuzită auxiliară: ramuri de laur, lira muzicală, volume de cărți, măști teatrale, spice de grâu, ciorchini cu struguri, alte produse agricole.

În 2006, prin decizia autorităților locale, titulatura instituției a fost schimbată în Teatrul Clasic Ioan Slavici.