Monumentul săptămânii: Bustul lui Nicolae Adam (1893 – 1980)

Sculptură în ronde – bosse, bust; piatră artificială
str. Steagului (Sânicolaul Mic), în faţa Şcolii generale nr. 7 „Nicolae Adam”
Mihai Păcurar
2012

Fiu de ţăran din Sânicolaul Mic, cantor bisericesc şi dirijor al corului local pe patru voci, Nicolae Adam (1893 – 1980), militant al Unirii cu Romania, a fost  preşedintele organizaţiei locale a Partidului Naţional Român din Sânicolaul Mic, iar după 1919 primar al localităţii.

A fost înmormântat în Cimitirul Ortodox Român din Sânicolaul Mic.

Prin Programul celei de-a Doua Ediţii, a Zilei Cartierului Sânicolaul Mic, organizată de Primărie şi Consiliul Local Municipal Arad (27 mai 2012), au fost prevăzute și festivităţile consacrate dezvelirii bustului lui Nicolae Adam. Lucrarea realizată în piatră artificială de sculptorul arădean Mihai Păcurar fost aşezată pe strada Steagului, în faţa instituţiei de învăţământ numită de atunci Şcoala Generală nr. 7 Nicolae Adam. Se prezintă imaginea unui bărbat de vârstă medie, care poartă pe cap o caschetă militară. Soclul, simplu, de formă prizmatică, din beton tencuit și zugrăvit în galben, este marcat în treimea superioară cu o plăcuţă din marmură albă incizată cu textul: NICOLAE ADAM / 1893 – 1980 / DEPUTAT / ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI / ÎN ANII 1920 – 1924.

La festivități, au participat Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad, viceprimarii Geanina Pistru şi Levente Bognar, consilieri locali, oameni politici şi un numeros public. Cu acest prilej, a fost prezentată şi monografia cartierului, în volumul întitulat: Sânicolaul Mic, aşezarea cu cinci cimitire, semnat de Vasile Motocea.

Spectacolul artistic care a urmat în curtea şcolii, a fost susținut de Ansamblul folcloric Doina Mureşului, prin orchestra condusă de Vasile Bâlc, grupul Rapsodia, soliştii vocali: Daniela Han, Lucian Drăgan, Vasile Conea.