Clădirea de pe strada Lucian Blaga nr. 9, construită în 1890 ca edificiu școlar, deservește în prezent, clase primare ale Colegiului Național Dimitrie Țichindeal. Ea închide spre stradă, alte două construcții, una dintre acestea fiind casa în care a lucrat ca ucenic pictorul Munkacsy Mihaly. La parter imobilul se desfășoară printr-un șir de arcade, simetric față de intrarea monumentală, boltită, susținută de coloane adosate, cu capiteluri ornate cu roze și brâuri decorative. Încăperile de la parter sunt folosite ca prăvălii, pivnița pentru depozite, iar la etaj sunt amenajate săli de clasă pentru învățământul primar (foto 1).
Fațada decorată cu plăci ceramice, este marcată de o terasă și turnuri de inspirație medievală timpurie, de formă piramidală, diferite ca dimensiuni și cu fleuroane în vârf. Atenția este atrasă de patru baso-reliefuri așezate simetric deasupra porții (foto 2).
Central, pe balustrada ce închide o terasă descoperită, au fost fixate două plăci din marmură albă sculptate liniar în relief, inspirate de jocul inocent a câte 13 copii de vârstă școlară mică, un simbol angelic al nevinovăției, curățeniei, spontaneității și simplității naturale (foto 3 și 4). De altfel în tradiția creștină îngerii sunt deseori reprezentați sub înfățișarea unor copii desculți, îmbrăcați sumar îm cămăși transparente. Imaginea emoționează prin atmosfera de mișcare și veselie pe care o degajează.
Lateral, aproape de marginile imobilului alte două reliefuri dreptunghiulare, sculptate în același material, prezintă pe vertical, scene din activitatea școlară: câte o tânără, fiecare înveșmântată în hiton transparent, oferind unui copil o carte (foto 5) sau ajutându-l să descifreze sunetele unei harpe (foto 6).
Lucrările sunt realizate cu profesionalism și sensibilitate, înscriindu-se tematic destinației clădirii.