Noutăți la raft: astăzi despre confesiuni, terapii, amintiri, alimentație, suprasolicitare și pandemie

Gura mea este prea mică pentru ca să pot vorbi despre Tine și limba mea nu este de ajuns ca să arăt tainele Tale. Nu am glas și cuvânt ca să povestesc frumusețile Tale; poruncește ca să spun despre Tine

(Sf. Efrem Sirul)

Secția ”Împrumut Carte pentru Adulți” vă propune spre lecturare ultimele volume din literatura universală, medicină, psihologie, religie, istorie, biologie, sociologie și biografie intrate în colecțiile bibliotecii noastre.

Dr. Herdea, Valeria; dr. Brînză, Ileana Lucia – Sindromul de BURNOUT

”O scurtă trecere în revistă a succesiunii evenimentelor precursoare SBO ne arată că stresul are valențele lui pozitive, până la un punct. Odată depășită „granița” între stresul „bun” și stresul „rău”, organismul uman intră în alertă. Primele care intră în acțiune, pentru a proteja organismul, sunt mecanismele compensatorii. Un exemplu în acest sens rămâne acțiunea exercitată de adrenalină – „motor” al situațiilor stresoare. Inițial, prin acțiunea benefică, se pune în mișcare un adevărat arsenal de luptă adaptativă, care va susține organismul: tahicardie, intensificarea arderilor interne, stare de alertă, reacție și intervenție rapidă. Repetarea stărilor de stres și prelungirea acțiunii stresorului pe termen îndelungat duc la oboseală fizică, epuizare fizică, apoi psihică, cu tot cortegiul simptomatic prezentat. Afecțiunile degenerative ale sistemului nervos central apar, se dezvoltă și progresează la persoanele supuse stresurilor majore pe timp îndelungat (stres cronic intermitent și/sau permanent).

(dr. Herdea Valeria)

Dr. Dan, Nicolae; Dan, Valentina – Dietoterapie și nutriție bazată pe alimente vegetale integrale.

„Alimentațiile vegetariene pot include cantittăți inadecvate de alimente și cantități excesive de carbohidrați rafinați, grăsimi vegetale parțial hidrogenate, care conțin acizi grași trans și sunt sărace în acid linoleic, și alimente de sinteză artificială, precum olestra, care interferează cu biodisponibilitatea componenților alimentari. De exemplu, o versiune americană a unei alimentații vegetariene, care este preferată de adolescenți, e alcătuită din Cola, pizza și înghețată, alimente care cu greu pot fi considerate sănătoase și pot fi aproape total lipsite de legume și fructe.

Sunt necesare multe informații adiționale pentru a defini caracteristicile unei alimentații vegetariene optime, sănătoase. Astfel de informații importante vor fi de o mare valoare atât pentru vegetarieni, cât și pentru omnivori.” (Autorii)

Chîlnicean, Laura – Copiii cu nevoi speciale și viața de familie

”În foarte multe țări dezvoltate în domeniu reprezintă o normalitate ca un copil sau un tânăr cu autism care nu vorbește să intre într-un magazin, de pildă, să întindă o pictogramă (un cartonaș universal pe care e desenată, simbolic, dorința sa) și să primească ceea ce a dorit. I se poate răspunde și ține o conversație cu ajutorul altor pictograme de sub tejghea. Este un mod foarte natural de comunicare, tratat fără prejudecăți care explică, mai ales, faptul că vânzătorul nu numai că este informat, ci chiar educat și învățat să facă acest lucru atunci când e cazul. Și aceasta nu numai în comerț, ci și în cultură și în orice alt domeniu.

Nimeni nu s-a născut învățat și, de aceea, nu e o rușine să recunoști că nu știi ceva. Învățăm toată viața și, uneori, datorită unor împrejurări ajungem să învățăm anumite lucruri mai deosebite.

(Laura Chîlnicean)

Gonzalez, Gabriela; Gonzalez, Ruben – Visează, luptă, învinge!

„Succesul este o alegere. E alegerea ta. Ia decizia să îțî înfrunți temerile și fă tot ce este necesar în acest sens. Ia decizia de a coborî din tribune și de a intra în arenă. Decide nu doar să exiști, ci începe să trăiești.” (Ruben Gonzalez)

„Indiferent de vârsta pe care o ai, Visează, luptă, învinge! te va ajuta să îți însușești o atitudine de învingător și să ai succes indiferent de demersul în care alegi să te implici – o promovare la serviciu, atingerea targetului în vânzări, creșterea profitabilității unei afaceri, admiterea la o facultate, o notă mare la biologie, cooptarea în echipa de cercetași sau găsirea unei direcții în viață.” (Scott Hamilton, medaliat olimpic cu aur la patinaj viteză, 1984)

Suru, Mihai – Jurnal de pandemie

„Spre deosebire de Secolul XX, în care au avut loc cele Două Conflagrații Mondiale, acum trăiam un altfel de Război, de data aceasta psihologic și economic, care poate avea însă aceleași efecte distructive ca și cele clasice, în condițiile în care omenirea se confruntă cu un dușman, insuficient cunoscut și mai ales ce interese și obiective se află în spatele său.

Viitorul apropiat ne va permite să constatăm pe fondul unor manifestări Antiglobalizare, care au loc la nivelul unor state și conducători importanți din Marea Britanie, S.U.A., Rusia sau China, dacă experimentul Globalizării își va demonstra viabilitatea și eficiența dorite de Elitele mondiale sau va avea aceeași soartă cu experimentul Comunismului, care s-a dovedit unul utopic.

(Mihai Suru)

Vă așteptăm la bibliotecă pentru a împrumuta volumele propuse.